in

2020 verjetno brez dirke v Nemčiji

Die Zukunft des Großen Preises von Deutschland auf dem Hockenheimring ist ungewiss. Foto: Jan Woitas

V Hockenheimu so se že sprijaznili s tem, da v prihodnjem letu ne bodo organizirali dirke F1. Kljub temu pa prireditelji vidijo še priprta vrata.

Trenutno stanje je takšno, da bo F1 letos zaenkrat zadnjič gostovala v Hockenheimu in s tem tudi v Nemčiji. Pogodba z Hockenheimom poteče po dirki, ki bo na sporedu ta konec tedna, odgovorni pa trenutno nimajo nobenega upanja, da bo karavana F1 v Nemčiji gostovala tudi v prihodnjem letu. To je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tudi direktor dirkališča Georg Seiler, ki izda, da se kljub temu pogovarjajo z Liberty Media o prihodnosti te dirke. “Za leto 2020 pa izgleda tako, da tukaj ne bo dirke za VN Nemčije. Koledar bo sicer vseboval 21 dirk, ker pa se pridružita Hanoj in Zandvoort, mora nekdo pač izpasti. Kot kaže, med te kandidate, poleg nas, spadata še Mehika in Barcelona.”

Tudi nemški auto motor und sport poroča, da je prvi mož F1 Chase Carey ekipam zagotovil, da bo tudi koledar sezone 2020 vseboval 21 dirk. In tukaj je računica zelo lahka, kajti tačas ima za sezono 2020 veljavne pogodbe 19 dirkališč. Pomeni, da sta prosti le še dve mesti, za kateri pa se tačas bojujejo Monza, Barcelona, Mehika in Hockenheim.

In ker bo najverjetneje dogovor dosežen tudi z Monzo (napoveduje se podaljšanje pogodbe do leta 2024), ostaja samo še eno mesto. In po navedbah medijev, naj bi si to mesto po vsej verjetnosti pridobila Mehika. Tam naj bi že domnevno prišlo do ustnega dogovora. Na kratko povedano: Hockenheim v letu 2020 ne bo izvedel dirke F1. “Seveda to še ni 100 odstotno dorečeno,” je optimističen Seiler. V lanskem letu je Mercedes kot glavni sponzor dirke poskrbel, da se je Hockenheim na koledarju zadržal tudi za letošnjo sezono.

“Čeprav vrata niso povsem zaprta, pa tačas ne vidim veliko možnosti,” pojasni Seiler. Odprto je tudi, kako bodo zadeve izgledale po letu 2020. Mogoče bo v prihodnosti določeno vlogo igral Mick Schumacher. Če mu bo v prihodnjih letih uspelo priti v F1, bi se lahko v Nemčiji znova povečalo zanimanje za F1. To bi bilo za Hockenheim pomembno, kajti navsezadnje gre pri vprašanju, ali lahko organiziraš dirko F1, predvsem za finančne vidike. “Bojim se, da si Hockenheim tega ne more privoščiti,” je že pred časom napovedal Toto Wolff. Morebitno navdušenje okrog Micka Schumacherja pa bi lahko prirediteljem v blagajno prineslo dodaten denar. A za leto 2020 to tako ali tako ni realen scenarij.  

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

Mansell : V vsakem ovinku te je hotel dirkalnik ubiti

Alonso potrkal na vrata vrhunskih ekip