in

Alonso potrkal na vrata vrhunskih ekip

Očitno je Fernando Alonso vsem trem aktualnim vrhunskim moštvom sporočil, da se zanima za vrnitev v F1. Vendar pa je zanimanje Mercedesa, Ferrarija in Red Bulla za njegove usluge dokaj majhno. 

Ni skrivnost, da je Alonso pri Mercedesu poskušal že po koncu sezone 2016, ko se je presenetljivo upokojil Nico Rosberg. “Vsakdo ve, da Fernando spada med najboljše dirkače. V to nihče ne dvomi,” je povedal šef ekipe Toto Wolff in potrdil, da so obstajale želje po pogovoru s strani Alonsovega menedžmenta. “To je tudi sam povedal,” doda Wolff.

Proti Alonsovem prihodu k Mercedesu govori kar nekaj dejavnikov. Kot prvo mu v Stuttgratu nikoli niso odpustili, da je pri 100 milijonski kazni vohunstva proti McLaren-Mercedesu leta 2007 s svojimi napotki, ki jih je posredoval varuhom pravil iz FIA, igral pomembno vlogo. Kot drugo, bi se Mercedes, v primeru da Bottas ne bi bil dovolj dober, prej odločil za Maxa Verstappna ali Sebastiana Vettla, kot pa Alonsa. Verstappen je star šele 21 let, Alonso bo kmalu 38. Kot tretje pa je potrebno navesti, da Alonso od leta 2006 ni osvojil nobenega naslova prvaka, od leta 2013 pa ni zmagal na nobeni dirki. Ali bi lahko v neki vrhunski ekipi takoj dosegel šampionsko formo, tega nihče ne ve. In v preteklih letih se je z različnimi izleti v druge serije preveč oddaljil od F1.

Konkretnih pogovorov z Mercedesom v vsakem primeru ni, kar pojasni tudi Wolff. “Fernando razume položaj, da moramo najprej sprejeti odločitev z našima aktualnima dirkačema. To je integriteta, ki jo imamo kot ekipa, da se ne pogajamo vzporedno z drugimi, dokler sami ne sprejmemo določene odločitve.”

Alonso je potrkal tudi na vrata Ferrarija. A Scuderia je že pojasnila, da za leto 2020 zagotovo nima nobenega zanimanja za Alonsa ali Verstappna. “Imamo dva dirkača z veljavno pogodbo in smo z njima zelo zadovoljni,” je povedal šef ekipe Mattia Binotto, ki še doda: “Naše dirkaški dvojec za prihodnje leto je fiksiran. Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi pri tem karkoli spreminjali.”

In kako je z Red Bullom? “Alonso je za Hondo absoluten No-Go,” je odmahnil Helmut Marko, športni svetovalec rdečih bikov. Vendar pa Avstrijec potrdi, da so neposredno obstajali poskusi navezovanja stika. “Alonsova stran je izrazila zanimanje za pogovor.”

Če se bo Alonso zares želel vrniti v F1, potem mu dosedanji delodajalec McLaren ne bi metal polen pod noge. Šef ekipe Andreas Seidl je sicer že pojasnil, da sam ne načrtuje z Alonsom. Če pa bo našel sedež v drugi ekipi, bi mu brez težav dodelili izpisnico. “Fernando je in ostaja reprezentant McLarna,” je povedal šef McLarna Zak Brown. “Smo v zelo dobrih odnosih in z njim vodimo pogovore o različnih dirkaških programih v prihodnosti.” Ti pa nimajo opravka s F1. “Če se želi vrniti v F1, potem smo veseli zanj, a to bi bilo potem pri neki drugi ekipi, kajti mi nimamo prostega mesta. Če pa si to želi, bomo to seveda podprli,” še doda Brown.

Vse kaže, da bo Špančeva vrnitev v F1 težka, sploh v pogledu, da si pridobi konkurenčen dirkalnik. V prihodnjem letu ga zagotovo ne bomo videli v karavani F1, kaj bo pa v letu 2021, v času novih pravil, pa je težko reči. Verjetno bo zanj, poleg karakterja, glavna ovira tudi njegova starost.

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

2020 verjetno brez dirke v Nemčiji

Lando Norris: F2 napornejša od F1