Foto: Hasan Bratić
in

VN Nemčije – Dirka Verstappnu

Dirka za VN Nemčije je postregla s številnimi presenečenji, preobrati, orgijami postankov boksih, tekmovanju v drsenju in piruetah, okvarami motorjev in polomom srebrnih puščic.

Mercedes je imel danes praktično odprto pot do ponovne zmage, ki bi jo lahko, tudi sami so izražali bojazen, ukradel le Max Verstappen. Ampak mladi Nizozemec je dirko pričel zelo slabo, padel za nekaj mest nazaj in tako Mercedesu podaril dvojno vodstvo.

Rezultati – VN Nemčije

A zaradi spreminjajočih se pogojev na stezi, smo bili priča dogodkom, ki so zreli za filmsko platno. Toliko je bilo postankov v boksih, da so si mehaniki verjetno oddahnili, ko je bilo konec dirke. Vsak dirkač je imel med petimi in šestimi postanki. Iz dežnih gum na interemediates, potem na gume za suho stezo, vmes znova na intermediates, pa nazaj za suho stezo. Spričo dejstva, da smo imeli faze varnostnega avta in virtualnega varnostnega avta, so nekateri dirkači izkoristili še za dodatne postanke, da si nadenejo sveže gume.

Še nekje na polovici dirke je kazalo, da se bo kljub zmešnjavam Mercedes vendarle prebil na vrh, čeprav je v tem trenutku vodil Verstappen. A druga polovica dirke je postregla z napetostjo kot jo že lep čas ne pomnimo. Pustimo Silverstone in prav tako napeto dirko, ampak tole tukaj je bilo nekaj povsem drugačnega. Dirkači so uprizarjali prehitevanja, vrtenja na mokrih robnikih, žal pa so nekateri šli predaleč in morali odstopiti. Teh ni bilo malo, začel pa je že v tretjem krogu Perez. Najbolj ugledni možakarji, ki so odstopili, sta zagotovo Charles Leclerc in Valtteri Bottas. Lewis Hamilton, ki danes ni imel svojega dne, si je prav tako ogledoval mesto, kjer sta odstopila Leclerc in Bottas, a imel je srečo, da je polomil le levi del prednjega krilca.

A nato je sledila njegova neumnost, kajti aktualni prvak je nepravilno zavil v bokse in zaradi tega prejel kazen pribitka petih sekund. Tudi Mercedesovi mehaniki, ki so vedno delali kot švicarska ura, so bili danes v nekem trenutku le kitajska kopija. Brezglavo in zbegano so iskali gume za Lewisom dirkalnik, tako da je Britanec padel daleč nazaj.

Seveda ne smemo pozabiti še na dva današnja junaka, pa pogoji na stezi in odstopi gor ali dol. Prvi je Sebastian Vettel, ki se je iz 20. mesta na koncu zavihtel na drugo mesto in v neki meri ponovil legendarni pohod Rubensa Barrichella. Če je bil rezultat Vettla v neki meri pričakovan, pa tega ne moremo trditi za Daniila Kvjata, ki si je s tretjim mestom privozil najlepše darilo ob rojstvu hčere, ki je na svet prišla včeraj. Prav tako pa je mladi Rus dal veljakom rdečih bikov vedeti, da če slučajno razmišljajo o menjavi Gaslya v prvem moštvu, je vsekakor pripravljen.

In na koncu se vrnimo še nazaj k serijskim prvakom. Beležiti ničlo na domači dirki in ob 125. letnici motošporta, je bil zagotovo hud udarec in razočaranje za odgovorne. To je po trčenju in odstopu Bottasa pokazal tudi šef ekipe Toto Wolff. Seveda pa ne gre verjeti, da je bila sedaj ta dirka preobrat v prvenstvu in da se bosta Red Bull in Ferrari začela približevati z velikimi koraki. Daleč od tega, kajti prednost Mercedesa je še vedno velika, Hockenheim je pač bila delovna nezgoda obeh dirkačev, življenje gre naprej, naslednja dirka pa bo že naslednji konec tedna na Madžarskem in priložnost, da Mercedes vrne udarec in se rehabilitira.   

[table id=1 /]

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Toto Wolff – Grožnja se imenuje Verstappen

Kazen za Alfo Romeo: Hamilton in Kubica do točk