in

Hamilton: Tudi jaz sem samo človek

Lewis Hamilton je na včerajšnji dirki za VN Nemčije ujel zares črni dan. Ciljno črto je prevozil kot enajsti, čeprav je potem, po kazni za oba dirkača Alfe Romea, napredoval na deveto mesto. “Enostavno je bil to zelo slab dan in slab dirkaški konec tedna. Tukaj ni veliko za povedati.”

A dirka se je zanj pričela zelo dobro. Vodil je prvih 29 krogov in vse je kazalo, da ima dirko pod nadzorom. A potem je v ciljnem ovinku zdrsel in pristal v izletni coni, rahlo trčil v zaščitno ogrado in si poškodoval levo stran prednjega krilca. Zavil je v bokse, sicer nepravilno, za kar je prejel kazen, a od tega trenutka se je zanj pričel pravi kaos. Aktualni prvak sicer verjame, da se je preobrat začel nekoliko prej. “Preobrat se je začel takrat, ko smo namestili gume za suho stezo, kar je storilo tudi nekaj drugih dirkačev. Sam sem želel ostati na stezi in na intermediates gumah. A kosem sem zavil na menjavo koles, sem opazil, da je začelo spet močneje deževati. Običajno imajo ljudje za komandnim pultom več informacij kot jaz.” Ampak ker so v tem trenutku nekateri imeli gume za suho stezo in vozili hitre kroge, je bil Mercedes pod pritiskom.

“Ko so mi nadeli gume za suho stezo, je istočasno s steze odletel Leclerc, kajti znova je začelo močneje deževati. Mislim, da nismo ubrali pravega trenutka za menjavo.” In te gume za suho stezo so bile napačna odločitev, kajti kmalu zatem je tudi sam zdrsel s steze.  “No, moje bližnje srečanje z zaščitno ogrado ni pomagalo, prav tako tudi ne menjava na gume za suho stezo. Saj je še deževalo. Šlo je pač za kombinacijo različnih dejavnikov. Ampak tudi jaz sem samo človek. Več pa o tem ne morem povedati. Bila je napaka in te se dogajajo.” Deset krogov pred koncem si je Hamilton privoščil še eno pirueto na stezi. A v primerjavi z moštvenim kolegom, ni trčil v ogrado.

“Šlo je v neki meri za domino učinek. En kamenček je sprožil padec ostalih. Ampak skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo. To samo kaže, kako hitro se lahko dirkaški konec tedna obrne v napačno smer. Toda držimo skupaj in fantje bodo že jutri v tovarni delali za naslednjo dirko, na kateri bomo spet napadli.”

Če se ozremo nazaj na dobrih pet let hibridnega obdobja v F1, potem zelo redko najdemo takšne napake Mercedesa. To samo kaže, kako sijajna so ekipa. “Da, mogoče. Tako ali tako, iz tega se samo učimo. Če sem odkrit, sploh ne vem, kaj se je danes zgodilo. Vesel sem, da je mimo. Pred nami je še nekaj dirk in tega se veselim. Sedaj se moramo osredotočati na naslednje dirke in vrniti udarec.”   

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Daniil Kvjat – Oče, grozljivka, stopničke

Hondino maščevanje Alonsu