in ,

Zgodovina: Ko so Alanu Jonesu namesto himne zaigrali Happy Birthday

Bilo je 14. avgusta leta 1977. Avstralec Alan Jones je v Shadowsu senzacionalno dobil dirko za VN Avstrije. To je organizatorje tako presenetilo, da so morali pri ceremoniji na odru improvizirati.

Če v današnjem času najvišjo stopničko odra za zmagovalce zasedeta Lewis Hamilton ali Max Verstappen, potem bo zagotovo zaigrala prava državna himna. Toda v zgodovini Formule 1 smo že doživeli nekaj povsem drugega.

V Avstriji nihče ni pričakoval zmage Alana Jonesa

Procedura na Grand Prix dirkah je zasidrana v zakonih krovne organizacije FIA in strogo nadzorovana. Vsaka kršitev organizatorja dirke je lahko kaznovana – z najmanj denarno kaznijo. Dirka za VN Evrope v Jerezu je bila nekoč brisana iz programa prvenstva Formule 1, ker Španci niso sledili predpisani proceduri na odru za zmagovalce. V Turčiji smo bili priča podobnemu primeru. Tako v Španiji kot v Turčiji pa je šlo za to, ker so se na odru pojavili politiki, brez da bi o tem bila FIA obveščena. Krovna organizacija je to uvrstila med prepovedane politične demonstracije. Jerez je bil, kot že omenjeno, brisan, Istanbul pa je prejel visoko denarno kazen.

FIA natančno določa, kdo sme biti poleg dirkačev na odru za zmagovalce

Tudi igranje državne himne se ravna po striktno določenih korakih. Tako se vedno najprej igra državna himna dirkača zmagovalca, takoj za njo pa še himna ekipe, za katero vozi. Po predaji pokalov pa se ob obligatornem “tuširanju” s šampanjcem vedno igra poskočni Intro skladatelja Georgesa Bizeta iz opere Carmen.  

Tudi igranje himne je natančno določeno. Najprej dirkač, potem ekipa

Toda vedno pa ne zazveni prava himna. Ko je Alan Jones leta 1977 v Avstriji s Shadowsom slavil senzacionalno zmago – svojo prvo v Formuli 1 -, organizatorji niso imeli pri roki avstralske himne. Jones še danes pripoveduje, da je takrat nekdo namesto himne s trobento zanj igral “Happy Birthday” in še to v zelo vprašljivem tonu. Toda Avstrijci so ga usekali mimo tudi s to glasbeno čestitko za rojstni dan, kajti dirka se je odvijala 14. avgusta, Alan Jones pa je svoj rojstni dan slavil 2. novembra.

Intro iz Bizetove opere Carmen spremlja “tuširanje” s šampanjcem

O napačnih himnah imamo nekaj šaljivih epizod. Kitajci so leta 2009 v Šanghaju po dvojni zmagi  rdečih bikov Sebastian Vettla in Marka Webbra najprej zaigrali nemško himno za Vettla, potem pa “God Save the Queen” za ekipo. Čeprav ima Red Bull sedež v britanskem Milton Keynesu, pa moštvo nastopa z avstrijsko licenco, torej bi morali zaigrati avstrijsko himno. Športni svetovalec Red Bulla Helmut Marko je takrat po dirki dejal: “Mi imamo avstrijsko licenco, zato je bila igrana napačna himna. Mogoče pa je niso imeli, nimam pojma.”

Ali so Kitajci 2009 sploh imeli avstrijsko himno?

Ena izmed največjih zgodb motošporta pa gre takole: Potem ko je neprimerljivi Tazio Nuvolari na Nürburgringu leta 1935 premagal favorizirane nemške ekipe, na veliko jezo nacionalistov, so bili prireditelji blamirani in zbegani. Niso imeli pripravljene plošče z italijansko himno, kajti vsi so računali na nemški uspeh. In legenda pravi, da je prav Nuvolari priskočil na pomoč s svojo ploščo, ki jo je za takšne primere nosil s seboj.

Kisli obrazi nemških nacistov ob zmagi Nuvolarija leta 1935 na Nürburgringu

Takšne napake se dogajajo v novem času pogosteje kot bi pričakovali. Leta 1999 so v Melbournu po zmagi Eddieja Irvinea igrali irsko himno, toda Irvine izhaja iz Severne Irske, ki pa spada h kraljevini Velike Britanije.

Eddieju Jordanu so se morali opravičiti, ker so mu zaigrali napačno himno

In v Belgiji leta 1998 so za zmagovalca Damona Hilla pravilno zaigrali “God Save the Queen”, ne pa za zmagovito ekipo Eddieja Jordana, kajti on je Irec in je svojo ekipo – čeprav s sedežem v Silverstoneu – na krovni organizaciji FIA prijavil preko irske motošportne zveze. Eddie Jordan se je pozneje pisno pritožil in zato dobil javno opravičilo. Po besedah Jordana, organizatorji v Belgiji takrat preprosto niso mogli najti irske himne.            

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Robin Räikönnen po očetovih stopinjah?

Red Bull: Gaslyjev sedež so najprej ponudili Fernandu Alonsu