in ,

Pogled v preteklost: Zadnja dirka Jochena Rindta

16. avgusta se je dirka za VN Avstrije prvič odvijala na novem Österreichringu v Spielbergu. Istočasno je bila to tudi zadnja dirka Formule 1 avstrijskega virtuoza za volanom Jochena Rindta.

Domača dirka na Österreichringu 16. avgusta leta 1970, naj bi bila poletni višek za Jochena Rindta, ki je na Štajerskem lovil svojo peto zmago zapored in šesto sezone. Možakar z markantnim nosom je pred tem osvojil Monte Carlo, Zandvoort, Clermont-Ferrarnd, Brands Hatch in Hockenheimring. Primerno temu je takrat vodilni prvenstva Rindt svoj dirkalnik Lotus 72 postavil na prvo štartno pozicijo, njegovi rojaki so bili navdušeni.

Vzdušje domačih navijačev na Österreichringu sta pokvarila ob Ferrarija

A žal z domačo zmago ni bilo nič, kajti oba dirkalnika Ferrarija, v katerih sta sedela Clay Regazzoni in Jacky Ickx, sta odlično startala, se zavihtela na prvi dve mesti, v drugem krogu je Regazzoni pred sebe spustil Ickxa in takšen vrstni red prvih dveh se je obdržal vse do cilja.

Jochen in Nina Rindt sta veljala za pravi Hollywoodski par Formule 1

Jochen Rindt se je nahajal na četrtem mestu, ko je njegov Cosworth motor v Lotusovem zadku spustil dušo. Zgroženi rojaki na tribunah niso mogli verjeti, da je njihov lokalni junak po 21 odpeljanih krogih odstopil. Številnim tifozijem, ki so pripotovali v Avstrijo, pa je bilo vseeno. Oba svoja dirkača so slavili tako strastno in čustveno, kot da so v Monzi.

Monza 1970, Parabolica in svet Formule 1 je onemel

Vendar pa nihče ni mogel takrat slutiti, da je Jochen Rindt nastopil na svoji zadnji Grand Prix dirki. Avstrijec se je namreč na treningu VN Italije v Monzi, 5. septembra 1970, smrtno ponesrečil.

Pred štirimi leti je Niki Lauda, danes prav tako pokojni avstrijski šampion, ob obletnici smrti svojega rojaka povedal: “Takrat sem v Zolderju dirkal v Formuli 3. V soboto je prišel k meni neki tip, ki ga nisem poznal, in mi je rekel: ‘Rindt je mrtev.’ Seveda mu nisem verjel, mislil sem, da je to nek norec, ki želi biti pomemben. Vendar me je vseeno grizlo in na poti iz dirkališča v hotel, sem želel najti radijsko postajo, ki je sporočila to vest. Potem sem moral verjeti.

Niki Lauda nikoli ni dirkal proti Jochenu Rindtu, vendar pa je z njim doživel nekaj dogodivščin. “1968, takrat sem imel 18 let, sem prvič nastopil z Minijem na gorski dirki. Bil sem popolnoma neznani novinec. Jeseni je Jochen na Dunaju naredil predstavitev za svoj bodoči Rindt-Show. Stal sem za ograjo med novinarji, ko se je nenadoma približal in me nagovoril. Pri tem se sploh še nisva poznala, toda očitno je vedel zame. To je name naredilo ogromen vtis.

Niki Lauda nikoli ni dirkal proti svojemu rojaku Jochenu Rindtu

Ko je Rindt leta 1970 osvojil dirko za VN Velike Britanije v Brands Hatchu, je Lauda tam nastopil s Formulo 3. “V enem ovinku sem si ogledal trening Formule 1, na katerem je deževalo. Takrat je nekdo na mokri stezi z neverjetno hitrostjo švignil mimo mene. Pomislil sem le, kdo je ta norec. Bil je Rindt.

V Formuli 1 danes dela le še peščica novinarjev, ki so bili prisotni v Monzi, ko se je smrtno ponesrečil Rindt. Legenda med novinarji, Roger Benoit iz švicarskega časnika Blick, pove: “Jackie Stewart me je predstavil Jochenu Rindtu in povedal: ‘To je Švicar, ki prav tako nenehno kadi kot ti.’ Potem sva na robu boksov skupaj pokadilo cigareto.” Nemška legenda med fotografi Rainer Schlegemilch ju je tudi ovekovečil.

Rindt je bil strasten kadilec. Njegov naslednik v tej zadevi je bil James Hunt

Rojak Benoita, Jacques Deschenaux, ki je bil takrat v Monzi kot tesen prijatelj Joa Sifferta, se spominja: “V nedeljo je za Ferrari zmagal Regazzoni in celotno dirkališče v Monzi je bilo kot norišnica. Na Rindta se skoraj nihče ni spomnil.

Legenda med fotografi Rainer Schlegemilch je ovekovečil tega izjemnega dirkača

Italijan Giorgio Piola je zaradi Rindta celo izgubil službo. “Moja takratna življenjska sopotnica je bila tesna prijateljica Nine Rindt, Jochenove soproge. Bili smo v boksu, ko se je Bernie Ecclestone vrnil s čelado Jochena in samo zmajal z glavo. Bil sem tako šokiran, da sem nemudoma zapusti dirkališče in nisem več poročal o nedeljski dirki. Moj magazin me je zaradi tega odpustil. Pino Allievi je postal moj naslednik.” Slednji že desetletja skrbi za poročanje o Formuli 1 v italijanskem časniku Gazzetta dello Sport.

5. september 1970, Monza: Formula 1 je izgubila enega izmed največjih dirkačev vseh časov

Če dolgoletni promotor Formule 1 Bernie Ecclestone, ki je bil z Rindtom ne samo prijatelj, temveč tudi poslovni partner, govori o Jochenu, takrat je njegov glas še tišji kot običajno. Nekdanji prvi mož kraljevega razreda motošporta je še danes prepričan: “Jochen je bil eden izmed najboljših dirkačev vseh časov.” Ecclestone je verjel, da bo Rindt – konec leta 1970 je bil posthumno kronan za svetovnega prvaka – kmalu končal z dirkanjem in postal menedžer.     

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Tvoj komentar?

Komentiraj

One Ping

  1. Pingback:

Komentiraj

Loading…

0

Charles Leclerc: Kaj zavida Lewisu Hamiltonu

Spa 1998: Epska karambolaža na samem štartu