in

Hasan Bratić: Pravijo mi Mister Crash

Hasan Bratić, nemški fotograf, naše gore list in človek, ki je v formuli 1 (skoraj) vedno na pravem mestu.

Hasan Bratić, je eden tistih ljudi, ki so tisti dodaten razlog za obisk dirk Formule 1. Prijazen in uglajen, zanimiv sogovornik in človek, ki kljub svojemu statusu in dolgoletnem stažu za razliko od mnogih drugih v tem cirkusu, ni izgubil tal pod nogami.

Formula 1 je v vseh pogledih tekmovanje ekstremov. V tem športu niso zbrani le najboljši vozniki in najbolj sposobni inženirji, podobno velja tudi za organizatorje, ljudi, ki skrbijo za »catering« in »hospitality« in tudi za fotografe, med katerimi je tudi nekaj Slovencev (Vid Voršič, Jure Makovec, Veljko Jukič in Bor Dobrin).

Dobra fotografija je marsikdaj odvisna tudi od izborjenega položaja. – Foto: Hasan Bratić

Z objektivom loviti dirkalnik, ki mimo tebe drvi z več kot 300 km/h, sam pa se z množico drugih fotografov drenjaš na minimalnem prostoru, ni ravno enostavno, narediti dobro fotografijo v takšnih pogojih še težje. A tudi med najboljšimi so razlike in imeti nos za nepredvidene dogodke, kot so nesreče, in biti na pravem mestu, je v tem oziru vsekakor dobrodošla vrlina.

Hasan Bratić in srbski fotograf Srđan Suki Sulejmanović, ki fotografira za agencijo EPA.

Hasan ta »nos za gol«, kot bi rekli v nogometu, ima. Na VN Monaka mu je v objektiv in slikovno zaporedje uspelo ujeti trenutek, ko sta v Nouvelle Chicane trčila Lewis Hamilton in Max Verstappen. Britanec je branil svoje vodstvo pred vedno nevarnejšim Nizozemcem, ko je bil slednji v šikani po izhodu iz tunela preveč neučakan in se je s sprednjim kolesom dotaknil zadnjega levega kolesa Hamiltonovega Mercedesa. Bratiću je uspelo ujeti sam trenutek stika.

»Lansko leto sem stal na istem mestu,« se spominja Bratić: »Pet krogov pred koncem sem si rekel, eh, grem pod oder za zmagovalce. Ko sem odšel, je na tistem mestu trčil Leclerc.« Izkušeni fotograf letos te napake ni ponovil. »Letos so bili Hamilton, Verstappen, Vettel in Bottas zelo blizu skupaj, zato sem upal, da bo na koncu kaj akcije. Opazil sem, da ima Britanec že zelo obrabljene pnevmatike, zato sem nekje čutil, da bo Max prej ali slej napadel,« se je Hasan Bratić spominjal dogodka nekaj krogov pred koncem dirke. »Med fotografiranjem vedno izbiraš med različnimi objektivi in odpiralnimi časi zaslonke. Nekaj krogov pred tistim dogodkom sem fotografiral z drugačnim objektivom in daljšim časom osvetlitve. Če bi se trk zgodil takrat, fotografije ne bi bile tako dobre.«

Ni bilo prvič, da je Bratiću uspelo v objektiv dobiti nekaj, kar ni nikomur drugemu. Tudi zato si je med fotografskimi kolegi prislužil vzdevek Mr. Crash. »V lanski sezoni mi je v objektiv uspelo ujeti sedem ali osem nesreč. Najprej sem uspel fotografirati Ericssonovo trčenje na VN Francije, ko je ogenj zajel njegov dirkalnik, nato pripetljaj obeh Red Bullov v Bakuju, pa tudi o Ericssonovem prevračanju v Monzi sem imel najboljše fotografije.«

»Moji kolegi se zdaj že pozanimajo, v kateri ovinek se odpravljam,« pravi Bratić v šali in dodaja: »Za fotografe je Monako najbolj poseben, tam si najbližje dirkalnikom in tudi kulisa je izjemna,” je zaključil nemški fotograf bošnjaških korenin, s katerim tesno sodelujemo tudi na portalu VMax.si.

 

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Giovinazzi in Chandhok ter zmeda okrog izjave očeta

Williams: Do leta 2025 z Mercedesovimi motorji