in

Zakaj v ABU DABIJU ni deloval DRS?

Težava s strežnikom je poskrbela za to, da na dirki v Abu Dabiju lep čas ni bilo mogoče uporabiti sistema DRS. Po besedah direktorja dirk FIA Michaela Masija, ni bilo nobene druge alternative, kot da ga onemogočijo.

Foto: Hasan Bratić

V običajnem primeru se v Formuli 1 sistem DRS sprosti od tretjega kroga dirke naprej. V Abu Dabiju pa so lahko dirkači pomoč pri prehitevanju uporabili šele od 18. kroga naprej. Kajti tehnična težava je botrovala temu zamiku. A kaj se je v nedeljo sploh zgodilo? “Podatkovni strežnik se je sesul,” je težavo razložil Michael Masi, FIA direktor dirk.

Michael Masi, direktor dirk FIA, je po dirki v Abu Dabiju razložil težavo, zakaj DRS ni deloval vse do 18. kroga nedeljske dirke.

To je bilo nekoliko podobno vaški ligi,” se je po dirki pošalil Sebastian Vettel. Po besedah Masija je bil ponoven zagon sistema najboljša rešitev za nastalo situacijo. “Če ima težavo samo en dirkalnik, potem je to veliko lažje nadzorovati,” pojasni Avstralec. Toda v nedeljo je šlo za globalno težavo. “Če pa gre tukaj za 20 dirkalnikov, potem bi bilo skoraj nemogoče, da se zadrži pregled. Zaradi tega je bila odločitev lahka. Enostavno smo DRS izklopili in ostali pri tem,” tako Masi, ki je v tem trenutku poskušal omiliti škodo. Kajti, kaj bi se zgodilo, če ne bi mogli izklopiti sistema DRS za vse dirkače?

Dirkači so se morali v nedeljo tretjino dirko znajti brez pomoči pri prehitevanju, saj se je varuhom pravil FIA sesul strežnik – Foto: Hasan Bratić

O tem ne bi želel razmišljati,” pove Masi, ki je želel s tem namigniti, da bi najverjetneje prišlo do velikega kaosa. Ker je obstajala napaka pri posredovanju DRS signala do dirkalnikov, niso mogli zagotavljati, da bodo signal prejeli vsi dirkači in bi lahko aktivirali DRS. Nekateri dirkači bi lahko bili v tem primeru v podrejenem položaju. Zaradi tega se je vodstvo dirke odločilo, da sistem v celoti izklopijo. Aktivirali so ga šele po tem, ko so bili stoodstotno prepričani, da sistem deluje in posreduje prave podatke. “Nismo želeli tvegati, dokler nismo bili v celoti prepričani, da deluje brezhibno,” poudari Masi.

Lewisu Hamiltonu, zmagovalcu dirke, je bilo vseeno, ali je sistem DRS deloval ali ne, kajti šestkratni svetovni prvak je imel svojo dirko – Foto: Hasan Bratić

To je poskrbelo za to, da je trajalo vse do 18. kroga, preden so upali znova sprostiti sistem. Masi pove, da rezervni načrt tukaj ni bil nobena opcija. “Tu ne obstaja noben rezervni načrt. A najprej moramo ugotoviti, kaj je bila sploh težava.Masi še pojasni, da prehod na rezervni načrt ne bi bil stoodstoten. Tudi tukaj bi potrebovali določen čas. Namesto tega so se pač odločili, da prvoten sistem spravijo v delovanje. In ta je potem brezhibno deloval do konca dirke.        

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

SEBASTIAN VETTEL samokritično: 2020 moram opraviti boljše delo

VALTTERI BOTTAS od 20 na 4: Ena izmed mojih najboljših dirk