in

PIRELLI o odločitvi moštev glede gum v prihodnji sezoni

Pri Pirelliju so podrobneje razložili, zakaj bodo tudi v prihodnji sezoni dirkalniki F1 obuti v enake pnevmatike kot v letošnji.

Foto: HB Press

V torek je padla dokončna odločitev o uporabi pnevmatik specifikacij sezone 2019 tudi v prihodnji sezoni, ki bo zadnja pred uvedbo 18-palčnih koles v Formuli 1. Vzrok za enoglasno izglasovanje takšne odločitve je bilo predvsem dejstvo, da so imela moštva na testiranjih z novimi zmesmi kar precej težav, zaradi česar je padlo kar nekaj kritik na račun italijanske gumarske znamke.

Prav zato so se pri Pirelliju odločili, da v izjavi za javnost podrobneje orišejo dejavnike, ki so privedli do takšne odločitve. Ena od teh je vsekakor skrb za stroškovnik ekip, saj bi v primeru uvedbe novih pnevmatik moštva morala precej časa in denarja nameniti prilagoditvi dirkalnikov na nove pnevmatike.

Izbira gum letošnjih specifikacij za prihodnjo sezono je predvsem posledica kritik, s katerimi so se tekom testiranj soočali pri Pirelliju. – Foto: HB Press

Ker je večina moštev z razvojem svojih dirkalnikov že precej daleč, bi takšna prilagoditev zanje seveda predstavljala pomemben izziv, ki bi ga bilo potrebno rešiti čim prej, zdaj pa se bodo lahko posvetili načrtovanemu razvoju in delo zaključili z bistveno manj resursi in manj stresa.

Ne glede na to, da pnevmatik s konfiguracijo 2020 ne bodo uporabili, so pri Pirelliju mnenja, da so na zadnjih testiranjih z njimi uspeli zbrati veliko pomembnih podatkov, ki bodo prišli še kako prav pri razvoji pnevmatik za 18-palčna platišča. S temi pnevmatikami bodo dirkači vozili tudi na naslednjih testiranjih februarja prihodnje letu v španskem Jerezu.

Prednost pnevmatik specifikacije 2020 bo mogoče ohraniti tudi pri 18-palčnih modelih, saj omogočajo vožnjo pri nižjem tlaku v pnevmatikah kot doslej, s čimer bo mogoče bolje izkoristiti doprinos moči pri motorjih naslednje generacije, še sporočajo iz Pirellija.

Palec gor / palec dol?

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

LH44 vs VR46: Menjava Formula 1 – MotoGP uspela!

ANKETA: Albon, Norris ali Russell? Kdo vas je najbolj prepričal?