in ,

TOGG: Uresničitev šestdesetletnih turških sanj

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v petek s ponosom predstavil najnovejši dosežek turške avtomobilske industrije.

Pravzaprav je predstavil dva, križanca in limuzino na električni pogon, ki ju bodo tržili pod znamko TOGG. Pod obliko so se sicer podpisali pri slavni Pininfarini, a veliko večino znanja je prispevalo združenje petih turških avtomobilskih podjetij, ki obljublja, da bosta oba primerka kupcem na voljo že čez slabi dve leti.

Tako limuzina kot SUV sta všečne oblike, a ne bistveno drugačna od tega, kar so pri Pininfarini pripravili za vietnamski VinFast ali kitajski HKG.

Kar se moči elektromotorja tiče, bosta kupcem na voljo dve različici. Šibkejša bo zmogla 200 KM, močnejša 400 KM, razlaga šef TOGG-a, Gürcan Karakaş. Močnejši primerek bo do stotice potreboval 4,8 sekunde, doseg z večjim kompletom baterij pa naj bi presegal 500 kilometrov. Turki obljubljajo, da bo baterije do 80 odstotkov mogoče napolniti v manj kot tridesetih minutah.

Tako limuzina kot SUV bosta na voljo v dveh različicah, z enim oziroma dvema elektromotorjema in dosegom od 300 do 500 kilometrov z enim polnjenjem.

Pri šibkejši različici elektromotor poganja zadnji par koles, močnejša različica ima dodatnega na sprednji osi, kar pomeni tudi štirikolesni pogon, v vsakem primeru pa naj bi bilo dosega tudi pri osnovni različici vsaj za 300 kilometrov. Slavnostno predstavitev obeh modelov je sicer odprl kar sam predsednik Turčije, Recep Tayyip Erdoğan, ki je v evforičnem nagovoru povedal: »Danes je zgodovinski dan za Turčijo, saj se uresničujejo naše šest desetletij dolge sanje o turškem avtomobilu. Pred šestdesetimi leti smo se poslušali opreti na tuje tehnologije, danes jih sami razvijamo in sami odločamo o njih.«

Avtomobila je predstavil kar turški predsednik Erdogan, ki je oddal tudi prvo prednaročilo.

Ob večini poznanih asistenčnih sistemov bosta TOGG-ova predstavnika v osnovi sposobna tudi polavtonomne vožnje stopnje 2, arhitektura pa omogoča tudi nadgradnjo na stopnjo 3 ali višje. Turki nameravajo izkoristiti tudi prednosti, ki jih prinaša 5G-povezljivost, obljubljajo pa tudi futuristično notranjost s t.i. Holographic Assistantom, ki naj bi omogočal, da se vse potrebne informacije objavljajo kar na vetrobranskem steklu, zaradi česar voznik ne rabi umikati pogleda s ceste.

Pri TOGG-u bodo svoja novinca izdelovali v tovarni v bližini Burse, kjer naj bi delo dobilo 3.400 ljudi. Do leta 2030 nameravajo predstaviti še pet novih modelov.

LOUIS CAMILLERI, direktor FERRARIJA: MATTIA BINOTTO ni pod vprašajem

LANDO NORRIS: Kolega CARLOS SAINZ je bil dober “učitelj”