in

DAKAR: Deseta etapa v znamenju vetra in letečega SAINZA

Deseto etapo je hudo motil močan veter, zato so jo po 345 kilometrih organizatorji prekinili. Fernando Alonso je dvakrat prevrnil svojega Hiluxa.

Od načrtovanih 543 kilometrov so tekmovalci tako premagali le 345 kilometrov, od kontrolne točke pa so se nato odpeljali neposredno do bivouaca. Kljub prekinitvi pa se po deseti etapi lahko smeji Carlosu Sainzu, ki je zaradi navigacijskih težav njegovega prvega konkurenta, Katarca Nasserja Al- Attiyaha, ponovno suvereno v vodstvu skupnega seštevka.

Etapa je bila skrajšana za del s sipinami v okolici naftnih polj Ghawar, ki veljajo za največje na svetu, pred tem pa so se tekmovalci ob pesku morali spopasti s kamenjem in celo asfaltom. Že na začetku etape je za spektakularno prevračanje in precej sivih las pri organizatorjih poskrbel Fernando Alonso, ki se je dvakrat prevrnil prek visoke sipine, a lahko takoj nadaljeval. Kljub temu sta s sovoznikom Marcom Como kmalu morala opraviti popravilo, saj sta pri prevračanju ostala brez vetrobranskega stekla, vse skupaj pa ju je stalo dobro uro in pol časa. Precej dela ju čaka še zvečer, ko jima zaradi tipa maratonske etape ekipa ne sme pomagati.

Nasser Al-Attiyah je zaradi težav z navigacijo pred koncem skrajšane etape najverjetneje že ostal brez možnosti za skupno zmago.

Močno je svoje možnosti za skupno zmago zmanjšal Nasser Al-Attiyah, saj sta s sovoznikom Mathieum Baumelom tik pred skrajšanim koncem etape imela nekaj navigacijskih težav in izgubila petnajst minut časa, kar pomeni, da za Sainzom, ki je dobil današnjo etapo, zaostajata že več kot 18 minut.

Joano Barredi je končno uspelo vknjižiti dnevno zmago.

Med motociklisti je svojo prvo dnevno zmago na letošnjem Dakarju le slavil Španec Joan Barreda, ki je že na začetku današnje etape dal jasno vedeti, da ga zanima le prvo mesto. Edini, ki mu je lahko sledil, je bil vodilni Ricky Brabec, ki je z drugi mestom še povečal prednost pred Pablom Quintanillo. Tretji je bil še en dirkač Honde, Kevin Benavides. Simon Marčič je odlično odpeljal 10. etapo in jo končal na 23. mestu ter v svojem razredu končal kot drugi. V skupnem seštevku je zdaj na 54. mestu, v svojem razredu pa na štirinajstem.

Med tovornjakarji je solo šov Andreja Karginova prekinila druga posadka ekipe Kamaz-Master z Antonom Šibalovom v vlogi voznika. Do konca sta še dve etapi, po koncu današnje etape pa je predvsem posadko Alonso/Coma čakala zelo naporna noč.

Palec gor / palec dol?

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

BENTLEY Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner kot labodji spev ob slovesu legendarnega V8

CYRIL ABITEBOUL: ESTEBAN OCON v RENAULT prinaša novo energijo