in ,

NICHOLAS LATIFI, WILLIAMS: 2020 bo nastopil s številko 6

Novinec Formule 1, Nicholas Latifi, ki bo letos dirkal za ekipo Williams, si je izbral štartno številko 6, s katero je nastopal upokojeni dirkač Mercedesa Nico Rosberg.

Foto: HB Press

Nicholas Latifi, novi dirkač ekipe Williams, si je moral pred pričetkom letošnje sezone izbrati osebno štartno številko. In Kanadčan se je odločil za številko z ilustrirano preteklostjo v Formuli 1 in sicer gre za številko 6, s katero je med letoma 2014 in 2016 nastopal Nico Rosberg pri Mercedesu in z njo tudi osvojil naslov prvaka. Po odhodu Nemca iz Formule 1, je bila ta številka prosta in Latifi je izbral prav njo. “Odločil sem se za številko 6, ker prihajam iz Toronta in Toronto je znan tudi kot ‘6’. Kajti če stanuješ v tej regiji, je telefonska številka omrežne skupine 416 ali 647,” je Latifi pojasnil v video posnetku na družabnem omrežju twitter. “Mogoče to zveni nekoliko neumno, a to je bil razlog za mojo odločitev,” tako novi dirkač Williamsa, ki je s to številko oblepil tudi simulator v Williamsovi tovarni in dva stola svojih inženirjev. “Oba sta del NL6 ekipe,” še doda Latifi.

Nicholas Latifi razlaga, zakaj se je odločil za številko 6 na svojem dirkalniku.

Od sezone 2014 naprej lahko dirkači v Formuli 1 izberejo osebne štartne številke. Edino štartna številka 1 je rezervirana za aktualnega svetovnega prvaka. Vendar pa se ta od sezone 2015 naprej ni več pojavila, saj Lewis Hamilton vztraja na svoji številki 44, Rosberg pa se je po osvojitvi naslova prvaka upokojil. Da se bo sedaj, kot v primeru Latifija, neka štartna številka uporabila pri drugem dirkaču, se je od leta 2014 zgodilo že večkrat. Tako Lando Norris od sezone 2019 naprej uporablja številko 4, ki jo je leta 2014 uporabljal njegov rojak Max Chilton.

Z Nicholasom Latifijem se v Formulo 1 vrača štartna številka 6, katero je med letoma 2014 in 2016 pri ekipi Mercedes nastopal prvak iz leta 2016, Nico Rosberg.

Tudi številke 10 (Kamui Kobajaši in Pierre Gasly), 28 (Will Stevens in Brendon Hartley), 88 (Rio Haryanto in Robert Kubica) kot tudi 99 (Adrian Sutil in Antonio Giovinazzi), so imele več lastnikov. Številka, ki jo dirkači ne morejo več izbrati, pa je 17, s katero se je leta 2014 v Suzuki tragično ponesrečil Jules Bianchi. Po njegovi smrti se je Formula 1 odločila, da njemu v spomin te številke ne podeli več. Podobno je tudi v Formuli 2 s številko 19, ki jo je nosil mladi dirkač Athoine Hubert, ki se je smrtno poškodoval na lanski dirki v Spaju.                             

ALFA ROMEO: V drugo opravili CRASH-TEST

MARIO ISOLA: Ekipe niso želele spreminjati dirkalnikov