in

ROSS BRAWN: Druge ZMESI GUM namesto obrnjenega startnega vrstnega reda?

Ker je Mercedes zavrnil idejo o obrnjenem startnem vrstnem redu, ima Ross Brawn, športni šef Formule 1, sedaj novo idejo, kako bi lahko dirke naredili bolj napete.

Foto: HB Press

Kako lahko Formula 1 prepreči, da druga dirka na istem prizorišču ne bo kopija prve? To vprašanje se postavlja na podlagi dejstva, da bomo v uvodnem delu sezone 2020 imeli po dve prireditvi v Spielbergu in Silverstoneu. Odgovorni želijo namreč preprečiti morebitno dolgočasje.

O tem se pravkar pogovarjamo,” tako Brawn, ki vidi dva dejavnika, ki bi lahko drugo dirko na isti stezi naredila kot uspešno ali neuspešno. “Najprej moramo zagotoviti, da bodo ekipe celoten dirkaški konec tedna prisotne na stezi. Ne želimo imeti mirnega petka, ker so ekipe že pridobile podatke, kih jih potrebujejo.” Poleg tega mora Formula 1 nekaj storiti za navijače, ki bi si ogledali tudi drugo dirko na istem prizorišču. Potrebna bi bila sprememba. “Toda tukaj mora biti nekaj, kar ekipe ne bi občutile kot moteč dejavnik pri razmerju moči.

Ker je Mercedes zavrnil idejo o obrnjenem startnem vrstnem redu na drugi dirki istega prizorišča, Ross Brawn sedaj išče novo idejo, da druga dirka ne bi bila kopija prve.

Tak moteč dejavnik bi lahko bil na primer obrnjen startni vrstni red, ki je bil v igri kot morebiten ukrep za drugo dirko na istem prizorišču, ali pa kvalifikacijska dirka. Kot je znano, se je Mercedes postavil proti tej ideji. Brawn razume njihovo držo. “Želel bi si le to, da bi imel Toto nekoliko širšo perspektivo. Temu ni bilo tako.” Šef ekipe Mercedes pa se je pri nasprotovanju skliceval na možnost osvajanja naslova ekipe in Lewisa Hamiltona, zaradi česar tega ni želel tvegati. Sedaj je žogica spet pri Brawnu, da pripravi novi predlog.

Ena ideja je ta, da bi za drugo dirko nominirali drugačne zmesi gum, kot so jih ekipe uporabile na prvi in bi s tem morda prispevali k bolj napeti dirki – Foto: Pirelli

Mogoče bi lahko kaj storili z zmesmi gum. Pravkar si ogledujemo, ali je mogoče kaj storiti s tem, na primer, da bi delili druge zmesi gum. Toda to še zdaleč ni gotovo, saj se šele igramo s to idejo. Mogoče je, da ne bomo nič storili. Če pa bo obstajalo nekaj, s čim bi drugo dirko naredili bolj napeto, bi to bila dobra stvar.” Če smo že pri gumah: V Avstriji so bile nazadnje nominirane zmesi C2, C3 in C4, torej srednje zmesi Pirellija. Pristop Brawna bi lahko bil ta, da spremeni zmesi gum za drugo dirko na istem prizorišču, pri čem bi ponudil trše ali mehkejše zmesi.       

Palec gor / palec dol?

-1 points
Upvote Downvote

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

1 komentar

Komentiraj

Komentiraj

DAVID COULTHARD: FORMULA 1 bi lahko izgubila predikat kraljevega razreda motošporta

JAMES ALLISON: 18 palčne gume bodo težje in počasnejše