in

PIRELLI: Nič več proste izbire – vsi dirkači dobijo ENAKE ZMESI GUM

Ekipe Formule 1 in dirkači imajo letos eno opcijo za strategijo manj. Pirelli je namreč objavil identičen kontingent zmesi gum za vse dirke na koledarju.

En teden dni pred uvodno dirko letošnje sezone, je Pirelli objavil pomembno informacijo za letošnje prvenstvo. V luči pred meseci sprejetih ukrepov zaradi krize koronavirusa, letos ekipe ne bodo imele proste izbire zmesi gum. Pirelli je objavil fiksne kontingente zmesi gum.

V sredini junija je proizvajalec črnega zlata Formule 1 najprej objavil zmesi za osem potrjenih dirk na evropskih tleh. Vendar drugače kot doslej, pa Ferrari, Mercedes in ostali letos ne bodo mogli prosto izbrati količine posameznih zmesi gum, temveč bo to fiksno določeno.

Preberite tudi: Koledar 2020: PIRELLI objavil zmesi gum za evropske dirke

V sezoni 2020 bo vsak dirkač po pravilniku dobil dva kompleta trde zmesi, tri komplete srednje in osem kompletov mehke zmesi. Ta izbrani kontingent Pirellija bo veljal za celotno sezono, torej tudi za dirke, ki sledijo že potrjenim v Evropi.

Zmesi gum (od C1 do C5) za prvih osem dirk sezone 2020 na evropskih tleh – Foto: Pirelli

V preteklosti je Pirelli določal le tri od skupaj 13-ih kompletov gum, ki jih je imel posamezni dirkač na razpolago v dirkaškem koncu tedna. Tukaj je šlo po en komplet treh ponujenih zmesi: Hard, Medium in Soft. Preostalih deset kompletov pa se lahko ekipe same izbrale in pri tem imele tudi proste roke pri strategiji.

Kontingent zmesi gum, ki jih bodo vsi dirkači dobili na vseh dirkah letošnje sezone. Torej nič več proste izbire po vzoru en komplet trde manj, dva kompleta mehke več – Foto: Pirelli

Toda v luči sprejetih sprememb, tako v športnem kot tudi tehničnem pravilniku, zaradi krize koronavirusa, so bili veljaki Formule 1 prisiljen v razmišljanje. Da bi prilagodili vso obsežno logistiko na skrajšano sezono, so se odločili, da letos odpravijo prosto izbiro zmesi gum.

Kljub fiksno določenemu kontingentu pa se bodo zmesi – v pogledu C1 do C5 – od dirke do dirke razlikovale.

Katere zmesi (C1 do C5) se bodo skrivale za določenimi kontingenti, pa se bo razlikovalo od dirke do dirke. Kot že rečeno, je Pirelli pred dvema tednoma objavil, katere zmesi bodo uporabljene na prvih osmih dirkah v Evropi. Na uvodni dirki sezone v Avstriji, bodo to zmesi C2, C3 in C4. V Silverstoneu pa bodo dirkači na obeh dirkah uporabili različne zmesi.      

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

V IMOLI sanjajo o legendarnem ITALIJANSKEM TROJČKU

SEBASTIAN VETTEL: MUGELLO si zasluži dirko Formule 1