in ,

ASTON MARTIN AMB 001: Britanska luksuzna znamka tudi na dveh kolesih

Prihodnje leto bodo Britanci predstavili svoj prvi dvokolesni dosežek, ki ga razvijajo v sodelovanju z Brough Superior.

Bo James Bond za zlikovci kmalu divjal z Aston Martinom na dveh kolesih? Britanska znamka športnih avtomobilov preizkuša svoj prvi motocikel, imenovan AMB 001. Zadevo pripravljajo skupaj s podjetjem Brough Superior. Omenjeno podjetje je že med letoma 1919 in 1940 izdelovalo legendarna motorna kolesa, pred štirimi leti pa so jo ponovno vrnili v življenje.

Aston Martin in Brough Superior sta z AMB 001 pred kratkim začela obsežen testni program na dirkališču Pau-Arnos v Franciji. Fotografije prikazujejo prototip v značilni Aston Martinovi kamuflaži. Izdelali bodo vsega 100 primerkov, ki so namenjeni dirkanju, po načrtih tovarne pa naj bi prvi kupci svoje primerke dobili že konec letošnjega leta.

Aston Martin in Brough Superior novi motocikel preizkušata na francoskem dirkališču Pau-Arnos.

Thierry Henriette, izvršni direktor podjetja Brough Superior, podrobneje opisuje model AMB 001: »Ena najpomembnejših oblikovnih značilnosti AMB 001 je aluminijasta plavut, ki pod sedlom teče po celotni dolžini rezervoarja iz ogljikovih vlaken in se konča na zadku motocikla.«

Element, ki drži plavut in podpira sedlo, je eno izmed področij, kjer smo se zatekli k edinstvenemu znanju podjetja Mecano ID. Mecano ID se je pridružil projektu, da bi na ekskluzivnem motociklu AMB 001 uporabil svoja posebna znanja na področju karbonskih vlaken, ki so jih pridobili v vesoljski industriji.

Medtem ko se testiranja na stezi osredotočajo predvsem na vozne lastnosti motocikla, se vzporedno izvajajo preskusi na testni mizi, s čimer želijo dodatno racionalizirati razvojni proces. Aston Martina AMB 001 sicer poganja motor s prisilnim polnjenjem in močjo 180 KM, ki je edinstven za serijske motocikle.

Po zaključku preskusnega procesa bodo to jesen začeli s proizvodnjo v obratu Brough Superior v francoskem Toulousu. Izdelali bodo le 100 primerkov, vsak izmed njih pa bo veljal vsaj 108 tisoč evrov, ki jim je potrebno prišteti še dajatve.

Galerija: Aston Martin AMB 001

Palec gor / palec dol?

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

PATRICK HEAD: WILLIAMS potrebuje tehnično vodstvo

RALF SCHUMACHER: Proizvajalci bi se lahko poslovili iz FORMULE 1