in ,

AUDI Q5: Prenova v duhu slogana “Prednost je v tehniki”

Polčas za Audi Q5: Druga generacija SUV-ja srednjega razreda bo v drugi polovici leta doživela konkretno posodobitev. Poudarek ni na pogonski tehnologiji, temveč na zunanjosti in tehnikalijah.

Aktualni Audi Q5 je na trg prišel leta 2017 in po treh letih na trgu je napočil čas za neizogibni facelift, pa čeprav je pri novincu prenova zelo konkretnega značaja. Namesto zamenjave nekaterih sestavnih delov, so se pri Audiju odločili, da preoblikujejo celoten sprednji del, ki je med drugim dobil precej širše reže za dovod zraka in zajetnejšo masko hladilnika. Na zadnjem delu so prenovili difuzor, preoblikovani stranski pragovi pa so zdaj zasnovani tako, da se avtomobil zdi višji.

Zanimivo rešitev so v Ingolstadtu ubrali z novimi zadnjimi svetili, ki so sestavljeni iz tri krat šestimi OLED-enotami, saj jih je mogoče individualno nastaviti in s tem dati osebno noto svojemu vozilu. Ko voznik preklopi v program Dynamic, se temu primerno spremeni grafika zadnjih luči, tako da tudi tisti, ki vozijo zadaj, odslej vedo, da je šale konec.

Menjavo generacij je doživel tudi infozabavni sistem, saj je Q5 bogatejši za MIB 3, kar je oznaka za aktualno koncernsko enoto, ki je v primerjavi z aktualnim sistemom boljša za faktor 10, so povedali pri Audiju. Osrednji zaslon z 10,1-palčno diagonalo je del serijske opreme pri prenovljenem Audiju Q5, popolnoma digitalni merilniki pač ne. Namesto analognih instrumentov je digitalni zaslon Virtual Cockpit Plus z 12,3-palčno diagonalo na voljo le za doplačilo.

Audi Q5 40 TDI premore dvolitrski dizelski motor, opremljen z zaganjalnikom-generatorjem (RSG) in temu primerno deluje kot blagi hibrid. RSG namreč »pobira« odvečno energijo pri zaviranju, omogoča hiter start motorja in pri hitrosti pod 22 km/h izključi delovanje motorja, kar naj bi v povprečju prineslo za 0,3 litra nižjo porabo goriva. To pomeni, da naj bi model Q5 40 TDI z 204 KM največje moči in 400 Nm maksimalnega navora v povprečju porabil 5,4 litra plinskega olja na sto prevoženih kilometrov.

Prenovljeni Audi Q5 bo pri prodajalcih na voljo od jeseni, osnovna cena modela Q5 40 TDI pa je v Nemčiji »nastavljena« na 48.700 evrov.

Galerija: Audi Q5 (2021)

Palec gor / palec dol?

Tvoj komentar?

Komentiraj

Loading…

0

PEDRO DE LA ROSA: Odpisati FERRARI bi bila velika napaka

GARY ANDERSON: FORMULA 1 bo še dolgo potrebovala sistem DRS