in ,

CYRIL ABITEBOUL: Če bo nekdo v ekipi okužen, potem ne bomo dirkali

Chase Carey, prvi mož Formule 1 in profesor Gerard Saillant, glavni zdravnik FIA-e pravita, da pozitiven test na koronavirus ne bo ustavil dirke v Avstriji. Cyril Abiteboul, šef ekipe Renault, pa ima pomisleke.

Foto: HB Press

Pri naših severnih sosedih bodo ta konec tedna zahrumeli motorji dirkalnikov Formule 1. Z dvema dirkama na stezi Red Bull Ring (5. in 12. julij) se bo končno pričela zapoznela letošnja sezona.

Gerard Saillant, glavni zdravnik krovne organizacije FIA, je povedal, da tudi v primeru pozitivnega testa na koronavirus enega izmed udeležencev, dirka ne bo prekinjena, kot je to bil primer v Avstraliji. “Danes smo na drugačnem nivoju kot takrat v Melbournu. Danes vemo bistveno več o tem virusu in se lahko bolj pripravimo na resen primer. Iz vidika medicine ne vidim nobene težave, če bi imeli pozitivne primere.

Glavni zdravnik krovne organizacije FIA, Gerard Saillant, pravi, da pozitiven test ne bo ustavil prireditve, saj sedaj bolje poznajo virus.

Podobno se je opredelil tudi Chase Carey, prvi mož Formule 1, ko je objavil koledar osmih dirk na evropskih tleh. “Če bo ena oseba pozitivno testirana na koronavirus, se bo prireditev kljub temu nadaljevala. Ekipam smo naročili, da pripravijo vse postopke, kako nekoga izolirati in ga nadomestiti z drugim. Če bo okužen nek dirkač, morajo ekipe v pripravljenosti imeti rezervne dirkače.

Tudi prvi mož Formule 1, Chase Carey, poudarja, da v primeru pozitivnega testa enega izmed udeležencev dirke, le-te ne bodo prekinili – Foto: HB Press

Toda Cyril Abiteboul, šef ekipe Renault, ima pomisleke. V okviru skupnega intervjuja je Francoz povedal: “Poskušamo najti pravo uravnoteženost med tveganjem in izvedljivostjo in to ni enostavno. Znotraj moštva smo ustvarili skupine in podskupine. Načrt predvideva, da če bo ena oseba pozitivna na test z virusom, potem bo njegova celotna podskupina izolirana.42-letnik poudarja, da se skupaj s strokovnjaki FIA-e in Formule 1 še vedno pogajajo, kako se mora natančno ravnati v takšnih primerih.

Cyril Abiteboul, šef ekipe Renault, pa ima kljub zagotovilu veljakov Formule 1 pomisleke in izraža bojazen, da bi se lahko ob pozitivne testu enega izmed članov njegove ekipe zgodilo, da na dirki ne bi mogli nastopiti.

Sam se sprašuje tudi, kako izgleda časovni načrt. Če bodo po pozitivnem testu, na primer v soboto dopoldan, morali takoj preveriti stanje vseh članov ekipe, “in rezultat teh testov ne bo pravočasno znan, potem bomo zamudili kvalifikacije in če ne bomo mogli nastopiti na kvalifikacijah, potem to po pravilniku pomeni za dirko, da ne bomo vozili.”        

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Nekdanji varovanec v bran BERNIEJU ECCLESTONU

Kakšen vpliv bo imela skrajšana sezona: Tvegati več ali manj?