in

GARY ANDERSON: FORMULA 1 bo še dolgo potrebovala sistem DRS

Nekdanji Jordanov oblikovalec Gary Anderson ne verjame, da bi se lahko Formula 1 v doglednem času odrekla sistemu DRS. Brez umetne pomoči bo namreč prehitevanje tudi v prihodnosti oteženo.

Odkar je Formula 1 v sezoni 2011 uvedla sistem DRS, se krešejo mnenja zaradi tega pomagala pri prehitevanju. V preteklosti so odgovorni kraljevega razreda motošporta vedno znova najavljali, da bi lahko ta sistem DRS v prihodnosti odpravili, če ga nekoč ne bi več potrebovali.

Toda Gary Anderson, dolgoletni oblikovalec pri ekipi Jordan, pa ne verjame, da bo ta točka tako kmalu dosežena. Za kolege iz portala The Race je pojasnil: “Nisem siguren, kako bodo nova pravila od leta 2022 učinkovala pri prehitevanju, če bosta dva dirkalnika v pogledu časa kroga znotraj pol sekunde.” Novi pravilnik naj bi med drugim znova omogočal ostrejše dvoboje, ker bo dirkalnik za tekmecem v bodoče izgubil manj podtlaka. Toda Anderson pojasni: “Neodvisno od pravil: Če nimaš dirkalnika, ki je hitrejši od drugega, ne prideš mimo.

Nekdanji oblikovalec ekipe Jordan, Gary Anderson, ni pristaš sistema DRS, zato upa, da bo kmalu odpravljen, čeprav v tem pogledu ne vidi skorajšnje rešitve.

Zmogljivost dirkalnikov Formule 1 je zelo podobna in če voziš za drugim dirkalnikom, boš tudi v prihodnje izgubljal na zmogljivosti. Mogoče manj, toda še vedno bo prihajalo do izgube,” tako Anderson. Veljaki Formule 1 pa za sezono 2022 upajo, da bo ta izguba bistveno manjša kot je temu primer sedaj. Če zdajšnji dirkalnik po izračunih izgubi 45 odstotkov svojega podtlaka, če se nahaja za dolžino dirkalnika za tekmecem, naj bi leta 2022 izgubil le še 14 odstotkov. Vendar Anderson ne verjame, da se bo situacija s prehitevanji od leta 2022 naprej bistveno izboljšala in da bo Formula 1 morala še naprej staviti na sistem DRS.

Anderson je prepričan, da bo Formula 1 tudi z novimi pravili od leta 2022 potrebovala ta pripomoček za prehitevanja, saj se situacija ne bo bistveno spremenila.

Zaradi tega bodo še naprej potrebovali to pomagalo. Sam osebno nisem pristaš sistema DRS. A za prehitevanje ga bodo še naprej potrebovali,” napoveduje Anderson in dopolni: “Po prehitevalnem manevru bi se lahko mogoče od tekmeca odlepili za sekundo ali nekoliko manj. Toda še naprej bo zelo težko priti mimo drugega dirkalnika. Upam, da bo DRS nekega dne odpravljen. Vendar se bojim, da bomo takrat videli celo manj prehitevalnih manevrov – če bodo ti sploh mogoči,” zaključi Anderson.                                      

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

AUDI Q5: Prenova v duhu slogana “Prednost je v tehniki”

PRODRIVE z novim projektom za RALLY DAKAR