in

HAMILTON: Formula 1 se mora vrniti v AFRIKO

Afrika bi morala biti ponovno na koledarju svetovnega prvenstva F1, zahteva šestkratni prvak Lewis Hamilton. “To je najpomembnejše prizorišče, kamor se mora vrniti formula 1,” je prepričan.

Pri tem Lewis Hamilton ni sam, saj si vrnitve na črno celino želijo tudi mnogi poročevalci in navijači, svoj načrt z Afriko pa imajo seveda tudi odgovorni pri podjetju Liberty Media, ki so že ob prevzemu komercialnih pravic Formule 1 napovedali, da bodo prej ali slej prisotni tudi v tej regiji.

Doslej so nabor prizorišč razširili le z Vietnamom in Zandvoortom, pa še tukaj jim je zagodla pandemija novega koronavirusa, ki je preprečila izvedbo obeh »novih« dirk. Vrnitev v Afriko F1 napoveduje že leta, črna celina pa ima v tem pogledu bogato zgodovino. Pogled na zgodovinske knjige razkriva, da so dirke za veliko nagrado v formuli 1 v Afriki potekale že v tridesetih letih prejšnjega stoletja – na hitri progi Mellaha v libijski prestolnici Tripoli.

Zadnjo dirko za prvenstvo formule 1 so v Kyalamiju priredili leta 1993.

Leta 1958 je dirko za svetovno prvenstvo gostila maroška prestolnica Casablanca, kasneje je bila Južnoafriška republika dolgo časa sinonim za afriško dirko. V šestdesetih so dirkalniki formule 1 hrumeli v East Londonu, zadnjih dvajset Velikih nagrad pa so Južnoafričani izvedli na slavnem dirkališču Kyalami na pol poti med Johannesburgom in Pretorio. Zadnjo Veliko nagrado Južne Afrike so tam izvedli leta 1993. Dirkališče so v zadnjih letih temeljito prenovili, a potrebne homologacije za izvedbo dirke formule 1 še nima.

Lewis Hamilton je prepričan, da bi bilo potrebno afriško dirko v koledar umestiti čim prej. – Foto: HB Press

Lewis Hamilton si še vedno najbolj želi vrnitve formule 1 v Afriko, kot je poudaril na srečanju z navijači, ki ga je organiziral Mercedesov glavni sponzor Petronas. »V tem trenutku formula 1 gostuje v nekaterih državah, v katerih vse skupaj nima pravega smisla. Mislim, da bi bilo n tem trenutku najpomembneje, da se vrnemo v Afriko, saj lahko veliko pomagamo tamkajšnjim skupnostim, hkrati pa svetu pokažemo, kako lepa je črna celina. Zdi se mi pomembno tudi, da v ospredje postavimo človeka, kar v poslovnem svetu seveda marsikdaj ni samoumevno. Zato si sam še bolj prizadevam za to.«

Palec gor / palec dol?

Komentiraj

6 STVARI, ki ji lahko počnete v bližini RED BULL RINGA

Andrea DOVIZIOSO: Operacija uspela, zdravnik prepričan, da bo nared za JEREZ