in ,

McLAREN se je rešil stečaja: Več kot 150 milijonski kredit iz BAHRAJNA

McLaren se je pravočasno reši zanke, ki se je zategovala okrog vratu. Državna banka Bahrajna je s kreditom rešila stečaj koncerna in ekipe Formule 1.

Foto: HB Press

Skupina McLaren in pripadajoče moštvo Formule 1 si lahko oddahneta. Podjetje, ki je za posledicami krize koronavirusa zašlo v finančne težave in se je soočalo z grožnjo stečaja, je uspelo pridobiti potreben denar.

Državna banka Bahrajna je s finančno injekcijo v višini okrog 160 milijon evrov McLaren obvarovala pred grozečim propadom. Britanska tradicionalna ekipa je samo dva meseca po začetku krize koronavirusa prvič začela akcijo zbiranja denarja. V sredini maja so kot garancijo zastavili tudi tovarno in zgodovinsko zbirko dirkalnikov Formule 1 v Wokingu. Vendar je en del upnikov preprečil obremenitev lastnine.

V McLarnu si lahko oddahnejo, saj je podjetje dobilo kredit za preživetje v letošnjem letu. Denar je prišel iz Bahrajna, od koder je največji delničar podjetja iz Wokinga.

McLaren je zatem poskušal svoj načrt uresničiti po pravni poti. Skupina McLaren je obelodanila, da bo morala prijaviti stečaj, če do 17. julija ne bodo zbrali vsoto v višini 280 milijonov funtov. V tem mesecu so morali odpustiti 1.200 zaposlenih, od tega 70 iz ekipe Formule 1. Sicer je bil McLaren uspešen v tem, da je primer pospešil in ga v najkrajšem času privedel do različnih primerov, toda britanska vlada jim je zavrnila kredit v višini 150 milijonov funtov. Vzporedno pa so potekali pogovori z državno banko Bahrajna NBB.

Če McLaren do sredine julija ne bi mogel zbrati potrebnega denarja, bi verjetno njihov komandni pult na tretji dirki sezone na Hungaroringu ostal prazen.

Včeraj, v tednu pred uvodno dirko sezone v Avstriji, pa je prišlo do rešitve, da sprva preprečijo sramoto morebitnega stečaja tradicionalnega moštva iz Wokinga. NBB je potrdila kredit v višini 150 milijonov funtov, ki naj bi zagotovil obstoj ekipe in podjetja McLaren v leto 2021. Do tega kredita pa v nobenem primeru ni prišlo slučajno, kajti Bahrajn je od leta 2007 v McLarnu dejaven kot delničar. Državni sklad Bahrain Mumtalakat Holding Company je sprva v McLaren vstopil s 30 odstotki in tekom let svoj delež povečal na 56 odstotkov. Omenjeni sklad pa je tudi 44 odstotni delničar banke NBB.   

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

Kakšen vpliv bo imela skrajšana sezona: Tvegati več ali manj?

Damon HILL: Nikoli nisem URINIRAL v dirkalniku