in

Nekdanji varovanec v bran BERNIEJU ECCLESTONU

V sporu okrog izjav Ecclestonea glede rasizma, se je v njegov bran postavil njegov nekdanji varovanec. Gre za Willya T. Ribbsa, prvega temnopoltega dirkača Formule 1.

V sporu okrog izjav Bernieja Ecclestona v pogledu rasizma, je Britanec dobil podporo nekdanjega varovanca. William Theodore Ribbs je bil prvi temnopolti dirkač Formule 1. In ravno Ecclestone, katerega sedaj vsi pribijajo na križ, je Američanu ponudil priložnost, da požene svojo kariero v motošportu.

Kajti 89-letnik se je leta 1986 zavzel, da v svojo ekipo Brabham pripelje mladega dirkača iz ZDA. “Bernie me je želel imeti v dirkalniku, on me je želel privesti v Formulo 1,” je za CNN povedal Ribbs. Tako je danes 65-letnik v Estorilu prišel do testa Formule 1 in se s tem kot prvi temnopolti dirkač vpisal v zgodovino Formule 1. Vendar mu ni uspelo, da nastopi tudi na dirki.

Ecclestone je z zadnjimi izjavami, povezanimi z rasizmom, dvignil veliko prahu, sedaj mu je v bran priskočil Willy T. Ribbs, prvi temnopolti dirkač v Formuli 1 – Foto: HB Press

Po besedah Ribbsa, se je moral Ecclestone takrat postaviti pred interesi vlagateljev. “Takrat je imel sponzorje iz Italije, ki so želeli v ekipi videti italijanske dirkače,” se spomni nekdanji dirkač serije IndyCar. V sezoni 1987 so v takratni ekipi Ecclestona, ki je v prvenstvu Formule 1 nastopala pod imenom Motor Racing Developments, vozili izključno italijanski dirkači in sicer Andrea de Cesaris, Stefano Modena in Riccardo Patrese.

Prav Ecclestone se je leta 1986 zavzel za Ribbsa, da je lahko v njegovi ekipi opravil test dirkalnika Formule 1, čeprav so njegovi italijanski sponzorji temu nasprotovali.

Ribbs je še danes hvaležen Ecclestonu za njegovo prizadevanje. “Moj cilj je bila Formula 1 in Bernie Ecclestone je s tem, ker je kot prvi v dirkalnik Formule 1 postavil temnopoltega dirkača, dal jasno sporočilo.” Kakor koli že, Američan za dolgoletnega šefa Formule 1 goji le veliko spoštovanje. “Ne vem, če bi Formula 1 brez Bernieja Ecclestona sploh še obstajala.”                   

Palec gor / palec dol?

Avtor: Bojan Vrbnjak

F1 entuziast, ljubitelj golfa, potovanj in ljubiteljski fotograf.

Komentiraj

PRODRIVE z novim projektom za RALLY DAKAR

CYRIL ABITEBOUL: Če bo nekdo v ekipi okužen, potem ne bomo dirkali