in ,

Konec je. OLYMPUS ne bo več izdeloval fotoaparatov

Govorice so se izkazale za resnične. Japonski Olympus bo svoj posel s kamerami prodal podjetju Japan Industrial Partners (JIP).

Direktor Olympusa, Jasuo Takeuči je že lani novinarjem namigoval, da prodaje oddelka za fotografijo ni mogoče izključiti, a je kasneje podjetje njegove izjave zanikalo. Zdaj se je Olympus vseeno odločil za prodajo in kupec ni neznanka – Japan Industrial Partners je kupil tudi Sonyjev oddelek VAIO, ko se je omenjeni proizvajalec pred nekaj leti umaknil iz s trga osebnih računalnikov.

Po Olympusovih besedah JIP načrtuje optimizacijo oddelka fotografije in ohranjanje blagovnih znamk, kot sta OM-D in Zuiko, podobno kot pri nakupu znamke osebnih računalnikov VAIO. Kamere novega lastnika bodo “bolj kompaktne, učinkovite in agilne,” so sporočili iz podjetja.

Trg digitalnih fotoaparatov se v zadnjih letih krči predvsem na račun vse boljših kamer pametnih mobilnikov.

Zadnja leta so bila za Olympus vse prej kot lahka. Proizvajalec fotoaparatov je sprejemal drastične ukrepe, da bi ostal konkurenčen na vse manjšem trgu digitalnih fotoaparatov. Na koncu so bila vsa prizadevanja zaman. Pri Olympusu kot glavni razlog za padec prodaje vidijo v porastu trga pametnih telefonov, katerih kamere so se v zadnjih letih izjemno izboljšale in povpraševanje po digitalnih fotoaparatih je posledično močno upadlo.

Olympus in JIP nameravata konec septembra podpisati zavezujočo namero o nakupu. Pogodba naj bi bila podpisana pred koncem letošnjega leta. Koliko denarja bo JIP odštel za vse skupaj, ni znano.

Palec gor / palec dol?

Komentiraj

VETTEL in ALONSO za leto 2021 ciljata na ASTON MARTIN

LECLERC priznava, da bo letos v Avstriji težko zmagati