in ,

Vozite BOSI ali v NATIKAČIH? Raje ne…

Vožnja z neustrezno obutvijo vas v nekaterih državah lahko stane nekaj evrov, v najslabšem primeru pa celo življenja.

S poletnimi meseci se spreminjajo tudi naše navade, zato tudi obutev ni tako konkretna kot v hladnejših delih leta. Toda, kakšen vpliv ima izbira obutve na vožnjo z avtomobilom? Mnogi so pripravljeni voziti v natikačih ali bosi, kar nikakor ni dobra rešitev za varnost v prometu. Evropski avtomobilski klubi so opravili študijo prometnih pravil v državah in zbrali podatke o morebitnih kaznih zaradi neustrezne obutve.

Dejstvo je, da bosonoga vožnja ali vožnja z natikači (japonkami, kroksi,…) v Sloveniji ni kazniva, vas pa policisti lahko opozorijo, da se preobujte. V številnih drugih evropskih državah se stvari lahko bistveno bolj zapletejo. Poglejmo nekatere primere…

V Italiji, kamor Slovenci in Slovenke pogosto zahajamo, glede neprimerne obutve ni kazni, a lahko pride do dodatnih težav v primeru prometne nesreče – če policist ugotovi, da imate neustrezno obutev in to vpiše v evidenco, vam lahko zavarovalnica zavrne del izplačila. Podobna situacija je tudi v Nemčiji, ker izrecno nikjer ne piše, da ne smete voziti bosi ali v japonkah, spet pa lahko pride do komplikacij z izplačilom zavarovalne vsote v primeru prometne nezgode.

Na Madžarskem ni zapisanega pravila, a v primeru nesreče se proti vozniku z neustrezno obutvijo uvede postopek, če se ugotovi, da bi z ustrezno obutvijo lahko preprečil nesrečo. Podobno imajo zakonodajo urejeno tudi na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in Avstriji.

V Španiji je prepovedano voziti v natikačih ali bosi. Globa znaša 80 evrov. Na Češkem vozniki osebnih avtomobilov niso posebej opredeljeni, vozniki gospodarskih vozil pa med vožnjo morajo imeti obute čevlje.

Kljub temu, da v Sloveniji ni posebnih pravil, raje obujte superge. Raziskave avstrijskega avtokluba so pokazale, da je reakcijski čas pri natikačih veliko počasnejši kot na primer pri supergah, zavorna sila pa je tudi šibkejša. Obstaja tudi nevarnost, da se bodo vaše japonke zataknile za eno od stopalk, kar predstavlja dodatno nevarnost za vas in ostale udeležence v prometu.

Komentiraj

Loading…

0

V SILVERSTONEU aretirani štirje aktivisti EXTINCTION REBELLION

Nesreča Daniila KVJATA: Predrta GUMA ali lastna krivda?