in

Franz TOST: PIERRE je odpeljal BRILJANTNO dirko

Šef ekipe AlphaTauri Franz Tost ostaja realen tudi v uri največjega zmagoslavja. Tirolec je vesel Gaslyjeve zmage, a ne razmišlja o praznovanju.

“Pierre je odpeljal res briljantno dirko.” Tako zveni čustveni izbruh šefa ekipe AlphaTauri, Franza Tosta, ki je s svojo ekipo drugič osvojil VN Italije. 64-letnik dirko analizira z avstrijskim pragmatizmom in stoično umirjenostjo.

“Ekipa je opravila fantastično delo. Pierre je odpeljal odlično dirko. Moram tudi povedati, da smo bili od prvega treninga v petek letos precej konkurenčni. Vedno smo bili četrti, peti in šesti. In to smo imeli. Občutek, da imamo hiter avto,”je po veliki zmagi Tost povedal za TV-postajo Sky.

Mladi Francoz je na dirki za VN Italije poskrbel za prijetno presenečenje in spremembo.

In res, Gasly je po odpeljanih prvih dveh treningih petek v Monzi označil za “najboljši petek v sezoni”. AlphaTauri AT01 se je po besedah Francoza “počutil res dobro” na dolgih ravninah in nekaj ovinkih v kraljevem parku v Monzi. V kvalifikacijah je bil prav tako zadovoljen z desetim mestom, na ravnini pa ni imel pravih možnosti proti konkurenci v podobi McLarna in Renaulta.

Na dirki je bila slika obrnjena: Gaslyju je uspelo do konca dirke držati Carlosa Sainza na razdalji in doseči svoj prvi veliki triumf v Formuli 1. Pred tem je na vodilno mesto prišel šele po zgodnjem postanku, fazi varnostnega avtomobila in rdeči zastavi (nesreča Charlesa Leclerc). Napaka Lancea Strolla ob ponovnem startu in kazen za Lewisa Hamiltona sta mu omogočila, da dirko odloči sebi v korist.

Pierre Gasly je po drugi stopnički na lanski VN Brazilije, letos v Monzi letos stopil še na najvišjo. Gre za prvo francosko zmago po letu 1996, ko je v Monte Carlu slavil Oliver Panis.

“Imeli smo srečo z rdečo zastavo, tudi zaradi kazni za Hamiltona. Pierre je odpeljal fantastično dirko brez ene napake. Lahko je držal razdaljo do Carlosa in vse nadzoroval.” Tost je po dirki pojasnil, da je McLaren na Gaslyja pritiskal zlasti v prvem sektorju in še posebej v zadnjih krogih.

“Sainz je vozil z manj krilci,” pravi šef ekipe AlphaTauri. Zato je bil Španec na začetku kroga hitrejši. “Toda v drugem sektorju smo bili boljši. In če se v drugem sektorju ne morete dovolj približati, ste predaleč, tudi v Parabolici in nato v zavetrju, da bi lahko prehitevali.”

To je bila na koncu velika prednost za Gaslyja. “To smo vedeli, ker smo sami vozili z malenkost več krilc. Včeraj smo se odločili, da gremo s tem dodatnim krilcem. Tvegali smo, tudi glede obrabe pnevmatik – in uspelo je,” pravi zadovoljni, a vse prej kot evforični Franz Tost.

Komentiraj

Loading…

0

FIA pojasnila zakaj VARNOSTNI AVTO in zakaj izrečene KAZNI

DACIA SANDERO in LOGAN: Korak naprej v VSEH POGLEDIH