in

VN SAN MARINA: Franco MORBIDELLI dosegel krstno zmago v MotoGP

Voznik ekipe Petronas Yamaha, Franco Morbidelli, je suvereno slavil na domači dirki v Misanu.

Franco Morbidelli si je s suvereno predstavo na prvi dirki v Misanu privozil prvo zmago v razredu MotoGP. Italijan je pred 10.000 domačimi navijači slavi pred rojakom Francescom Bagnaio (Pramac Ducati) in Joanom Mirom (Suzuki). Valentino Rossi (Yamaha) je moral v bitki za stopničke priznati poraz in se zadovoljiti s četrtim mestom.

“Ne vem, kakšen občutek je to,” je po dirki povedal Morbidelli, ki je bil vidno presenečen. “Najprej moram vse skupaj obdelati. Uživam v tem trenutku. Zahvaljujem se svoji ekipi in vsem, ki so mi pomagali. V zadnjih krogih sem veliko razmišljal. Pred sedmimi leti sem tukaj nastopal na italijanskem prvenstvu Superstock. Takrat sem zmagal. Občutki so podobni, a se zdi vse skupaj še veliko, veliko bolje! “

Tudi za Bagnaio je bila prva domača dirka v Misanu popoln uspeh. Italijan se je izjemno vrnil, potem ko je zaradi poškodbe izpustil prejšnje dirke. “V zadnjih petih tednih mi je bilo zelo težko. Toda to me je spodbudilo, da sem bil tukaj konkurenčen,” je dejal voznik ekipe Pramac.

“Zahvaljujem se svojim zdravnikom in fizioterapevtu. Lahko samo rečem, da sem zelo hvaležen. Že v Jerezu sem bil blizu prvih stopničk. Danes smo ta cilj dosegli,” je z žarom v očeh povedal Bagnaia.

Suzukijev voznik Joan Mir je v Misanu pokvaril upanje Valentina Rossija na stopničke. “Zelo sem vesel in res sem dal sto odstotkov. Vsi vozniki so imeli podoben dirkaški tempo. Začel sem s srednjo zadnjo pnevmatiko. Na začetku sem imel nekaj težav, nato pa sem dohitel ostale voznike. Zmanjkalo mi je nekaj krogov, ker so se pnevmatike na motociklih drugih voznikov precej obrabile. Nismo bili tako močni kot v Avstriji, smo pa na stopničkah,” je povzel svojo dirko Mir.

Voznik Yamahe, Maverick Vinales, je prvo dirko v Misanu začel s pole positiona, a še pred štartom je imel obilico težav, saj se je pokadilo iz njegove Yamahe M1, zaradi česar so mu moral odstraniti del zaščitne obloge, a je Španec dirko lahko začel.

Franco Morbidelli je najbolje začel. Italijan je vodil pred Valentinom Rossijem. Maverick Vinales je na začetku zdrsnil na tretje mesto. V prvem krogu ga je napadel še voznik ekipe Pramac Ducati Jack Miller in se prebil na tretje mesto.

V sedmem krogu je Vinalesa ugnal še Quartararo in zasedel četrto mesto. Nekaj zavojev kasneje je Francoz padel v zavoju 4 in zdrsnil na 20. mesto. Quartararo je lahko nadaljeval dirko, a je zaostal več kot 30 sekund.

Po desetih krogih je Morbidelli povečal tempo in se odlepil od Rossija. Rins je odpeljal najhitrejši čas kroga dirke in začel pritiskati na Millerja. Na polovici dirke je Rins prehitel Avstralca in zasedel tretje mesto. Malo kasneje je mimo šel še Bagnaia.

Za vodilnega v svetovnem prvenstvu, Fabia Quartararoja je bilo dirke po drugem padcu konec. Francoz je po krajšem postanku v boksih padel še v zavoju 6. Na postanku se je sprednja guma očitno preveč ohladila.

Morbidellijeva debitantska zmaga v MotoGP ni bila ogrožena. Italijan je ciljno črto prečkal 2,2 sekunde pred rojakom Bagnaio. Voznik Suzukija Joan Mir je v zadnjem krogu s tretjega mesta izrinil Rossija, s čimer je ljubljencu italijanskih množic preprečil stopničke.

Komentiraj

Loading…

0

VN TOSKANE, dirka: Izjave najboljših treh

IMOLA želi prodati 13.000 VSTOPNIC in to zaenkrat brez vzporednih serij