in

TOTO WOLFF: Zakaj ne bi startali po ABECEDNEM REDU imen dirkačev

Ross Brawn, športni šef Formule 1, še ni opustil načrta, da v kraljevi razred motošporta uvede sprinterske dirke z obrnjenim vrstnim redom na štartu. Toto Wolff, šef ekipe Mercedes pa pravi, da bi Formula 1 s tem postala resničnostni šov.

Turbulentna in zelo zanimiva dirka VN Italije v Monzi je Rossa Brawna, športnega šefa Formule 1 znova vodila k premisleku, da v kraljevi razred motošporta uvede sprinterske dirke. Britanec je razmišljal, da bi že za letos na določenih dirkaških koncih tedna namesto klasičnih kvalifikacij izvedli 30-minutne kvalifikacijske dirke.

Dirkači bi se pri tem na štartu postavili v obrnjenem vrstnem redu stanja v prvenstvu. Rezultat te dirke pa bi določil štartni vrstni red nedeljske dirke. Ozadje tiči v tem, da se tudi vrhunskim dirkačem ne bi uspelo v teh 30 minutah prebiti v ospredje, kar smo lahko na nedavni dirki v Monzi videli pri Lewisu Hamiltonu. Njihov lov za boljšo uvrstitev bi se tako nadaljeval na glavni dirki, ki bi bila s tem dodobra začinjena.

Ross Brawn, športni šef Formule 1, je želel že v letošnji sezoni namesto klasičnih kvalifikacij izpeljati nekaj sprinterskih dirk z obrnjenim vrstnim redom na štartu, a je ta ideja padla v vodo. Mu bo 2021 uspelo?

Ross Brawn: “Verjamemo, da je Monza pokazala, koliko razburljivosti lahko ustvari premešano polje na štartu. Če bomo v sezoni 2021 imela enake dirkalnike, bi lahko navijači pogosteje prišli do užitka takšnih dirk. V primeru, da bi izvedli sprinterske dirke z obrnjenim vrstnim redom, bi bile ekipe prisiljene, da svoje dirkalnike nastavijo drugače. Danes Mercedes svoje dirkalnike nastavi tako, da na kvalifikacijah odpeljejo najhitrejši krog in nato nadzirajo dirko v ospredju. Če bi vedeli, da morajo prehitevati, bi spremenili svoj pristop.” Zaradi dejstva, da je bilo za letošnjo sezono v ta namen potrebno soglasje vseh ekip, je ta predlog padel.

Toto Wolff meni, da Formula 1 ne sme postati resničnostni šov in umetno ustvarjati razburljive dirke, saj je to v nasprotju z njenim DNK-jem.

Toto Wolff, šef ekipe Mercedes, se je v Mugellu posmehljivo odzval na to idejo. “Ne bi se smeli zapletati v obstoječi format. In tukaj ne gre za to, ker sem šef ekipe Mercedes. Veliko bolj gre za to, da si moraš uspeh zaslužiti. Zame mora v idealnem primeru zmagati najboljši dirkač v najboljšem dirkalniku. Tukaj ne prirejamo wrestlinga. Če naj bi šlo le še za samovoljo, potem bi lahko iz kraljevega razreda motošporta naredili resničnostni šov. Vendar pa menim, da gre v jedru Formule 1 še vedno za šport, to je njen DNK. Razburljivih dirk kot je bila Monza ne bi smeli ustvarjati na umetni način. Za Formulo 1 je to napačna pot,” zaključi Avstrijec, ki v pogledu obrnjenega štartnega vrstnega reda še doda: “Lahko bi potem štartni vrstni red naredili po abecednem redu imen dirkačev.”                  

Komentiraj

Loading…

0

Takole je ŠKODA pripravila model ENYAQ iV na TOUR de FRANCE

Novi iPAD AIR 4 z A14 Bionic čipom in Pro obliko za 599 dolarjev