in ,

AIT BEN HADDOU: Maroška filmska vasica

Ait Ben Haddou, vasica pod vznožjem pogorja Atlas, se nahaja na jugovzhodu Maroka in njegov vzhodni stari del se od leta 1987 nahaja pod zaščito Unesca.

Foto: Bojan Vrbnjak

Maroko turistu ne nudi le čudovite narave, zgodovine, prijaznih ljudi in modernega sveta, vse prežeto v čudovitih barvah, temveč se lahko ta država pohvali tudi z naravno in zgodovinsko kuliso za mnoge znane filme.

Ait Ben Haddou je sestavljen  iz novega in starega dela. Nahaja se okrog 200 kilometrov jugovzhodno od Marakeša in okrog 30 kilometrov severozahodno od mesta Ouarzazate na okrog 1.300 metrov nadmorske višine ob reki Asif Mellah, ki ima vodo le v zimskem in pomladanskem času. V dolini Ounila lahko ob obrežju reke Asif Mellah rastejo palme z dateljni, ki pa zaradi nadmorske višine ne dajejo toliko plodov.

Zgodnje jutro, pred prečkanjem rečice do starega dela Ait Ben Haddouja, čeprav je nekaj sto metrov nižje zgrajen novi most, toda mnogi si rečejo: v zgodovinsko mesto na zgodovinski način.

Zgodovina tega slikovitega mesteca

Kraj je bil glavno mesto klana Ben Haddou, ki je pri Asif Mellahu nadzoroval trgovino na stari karavanski poti med Timbuktujem in Marakešom v času Almoravidov v 11. stoletju. Večji del ksarja, kakor se imenuje utrjena naselbina, je narejena iz opeke z blatom, posušene na zraku, naj bi sodeč po literaturah nastal med 12. do 16. stoletjem. Tudi pri številu meščanov, ki naj bi nekoč živeli v Ait Ben Haddouju, se razlikuje, predvideva se, da jih je bilo okrog 1.000.

Večina stavb tega ksarja, utrjene vasi Ait Ben Haddou, je grajena z opeko iz blata, ki se suši na zraku.
Pogled iz starega dela Ait ben Haddouja na novi del, ki je na drugi strani reke.

Arhitektura tega maroškega bisera

Staro vas sestavlja več tesno zgrajenih in delno ugnezdenih stanovanjskih poslopij, ki se imenujejo Tighremts. Njihove blatne stene počivajo na naravni skali in imajo osnovno cono za večje ali manjše balvane. Stavbe s svojimi vogalnimi stolpi dajejo kraju utrjen videz, ki ga pobočje, na katerem se nahaja, samo še poveča. Večina vogalnih stolpov je bila okrašena z geometrijskimi motivi v zgornjem področju, pri čemer se ponavljajoči diamantni motivi lahko razlagajo kot abstraktne oči in so prvotno imeli apotropejsko funkcijo (odganjanje zla).

Notranjost zgodovinske vasice, kjer je vse več turistov, ki si ogledujejo kraj, kjer so bili posneti kadri številnih filmov.
Domačini turistom pred svoji prodajalnami radi pokažejo kateri filmi so bili tukaj posneti in skušajo na ta način od tujcev izvabiti kakšen evro ali dolar več.

Prvotne zgradbe, ki so bile skorajda brez oken, so zgrajene okrog notranjih dvorišč, skozi katere bi lahko svetloba in zrak vstopala v hleve in shrambe v pritličju in dnevne sobe ter spalnice v zgornjih nadstropjih. Presenetljivo je, da noben minaret ne presega starega ksarja. V večinoma berberskih vaseh na jugu Maroka so imeli preproste molitvene sobe, zaradi česar so se izven velikih mest kot so Marakeš, Taroudant in Tiznit, do 20. stoletja odrekli gradnjam minaretov. Na vrhu ksarja Ait Ben Haddouja se nahaja kasbah ali agadir, kjer so shranjevali žita.

Ait Ben Haddou zanimiv za zabavno industrijo

Ko se spomnimo nekaterih znanih filmov iz preteklosti (in tudi sedanjosti), bi verjetno vsi v en glas povedali, da je bil ta ali oni film posnet v hollywoodskih studiih ali na primerni lokaciji drugje. A ko znotraj vasice, ob prodajalni spominkov, zagledate plakat, na katerem so prikazani reklamni plakati filmov, vas prevzame občutek, da ste v zelo pomembnem kraju. In to je v veliki meri tudi razlog, zakaj se v ta kraj zgrinja vse več turistov. V začetku novega tisočletja zaradi filma Gladiator od Ridley Scotta, v zadnjem času pa tudi zaradi nekaterih delov znamenite serije Igre prestolov (zaradi te serije je oblegan tudi hrvaški Dubrovnik).

Eden izmed dveh studiev (CLA) v mestu Ouarzazate, kjer je posnetih ogromno filmskih kadrov znanih tujih produkcij.
Drugi filmski studio v mestu Ouarzazate je Atlas, ki je bolj znan in tukaj se pogosto znajdejo tudi veljaki iz Hollywooda, da posnamejo kakšen prizor svojega filma.

Na podlagi te poplave turistov in zanimanja iz strani zabavne industrije, se lahko vprašamo, kako dolgo bo stari del Ait Ben Haddouja sploh še naseljen. Za film Jezus iz Nazareta so konec 70-ih let večji del ksarja Ait Ben Haddouja izpraznili in restavrirali. Tudi med letoma 2000 in 2015 so izvedli obsežne ukrepe renoviranj, kjer so obnovili nekoč obstoječe obzidje.

Ait Ben Haddou se na velikih platnih pokaže

Kot rečeno so v tej vasici iz blatnih opek snemali scene in kadre kar nekaj zelo znanih filmov. V 30 km oddaljenem mestu Ouarzazate (maroški Hollywood) se nahajata dva ogromna studia in sicer CLA ter ATLAS, kjer se na ogromnih terenih postavijo makete kadrov za film in v tem mestu lahko srečate tudi kakšnega znanega hollywoodskega igralca. Običajno pa se s tema dvema studiema, za potrebe zgodovinskega mesta, poveže tudi mesto Ait Ben Haddou.

V Ait Ben Hadouju lahko ostanete tudi kašen dan več in si privoščite pogled na to zgodovinsko vasico kar iz hotelskega bazena.

Naštejmo le najbolj pomembne in znane filme, ki so se posneli na obeh lokacijah. Začudeni boste, da se je tukaj posnel tudi film Dragulj iz Nila, ne pa v Egiptu. Tudi Kleopatra je bila posneta tukaj.

Znani filmi, posneti v Ait Ben Haddouju:

Sodoma in Gomora (1963)

Jezus iz Nazareta (1977)

Marko Polo (1982)

Dragulj iz Nila (1985)

Legionar (1998)

Mumija (1999)

Gladiator (2000)

Aleksander (2004)

Nebeško kraljestvo (2005)

Princ Perzije (2010)

Nekaj delov serije Igre prestolov

Če greste v Maroko, potem ne pozabit na Ait Ben Haddou

Zato velja moje toplo priporočilo, da če se v Maroko odpravite individualno, tega ksarja oziroma vasice pod pogorjem Atlas ne smete izpustiti. Običajno imajo turistične agencije pri svojih potovanjih to mesto vključeno, seveda pa je to odvisno od dolžine in programa potovanja. Nekaterim je namreč bolj všeč obmorski del in se zaradi tega najdlje v notranjost odpravijo do Marakeša, vendar pa ne vedo, kaj zamujajo.

Brez Ait Ben Haddouja, potovanju po Maroku manjka zelo pomemben in čudoviti del.

Vse fotografije: @bvrbnjakphoto – Bojan Vrbnjak

Potovanje je bilo izvedeno s: Turistična Agencija Oskar – potovanja za vas, ki želite nekaj več.

Nekaj fotografskih utrinkov Ait Ben Haddourja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

“Zagotovo se bo zgodilo”: MIAMI se pripravlja na dirko v letu 2022

Pogajanja za novi SPORAZUM CONCORDE obstala: Bo FORMULA 1 v sezoni 2021 brez dogovora?