in ,

Primerjava: Lamborghini REVUELTO in Ferrari SF90 STRADALE

Na eni strani V12 atmosferski motor, na drugi pa V8 turbo motor, oba z električno podporo, da bi s tem dosegla 1.000 KM in več.

Elektrifikacija si je definitivno utrla pot tudi v t.i. “Dolino motorjev”. Maranello in Sant’Agata Bolognese sta rojstni mesti Ferrarija SF90 Stradale in Lamborghinija Revuelto. Dva super športna avtomobila, ki imata ob klasičnih motorjih na notranje izgorevanje še električne pogonske enote za zmogljivost brez primere. Oba predstavljata vrhunec obeh znamk, ko gre za cestna vozila in prav je, da opravimo primerjavo obeh modelov in njune tehnične podatke.

Oblika

Da gre za Ferrari oziroma Lamborghini, je že na prvi pogled jasno. Obe ohranjata slog, značilen za njuni znamki. Na eni strani bolj ukrivljene in zaobljene linije pri SF90 Stradale, na drugi strani pa ima Revuelto klasično igro ostrih robov z določenimi vzporednicami s predhodnikom Aventadorjem. Ferrari SF90 Stradale je dolg 4,71 metra, Lamborghini Revuelto pa 4,94 metra. Ferrari tehta 1.570 kilogramov, Lamborghini pa 1.772 kilogramov. Združuje ju pomanjkanje kričečih aerodinamičnih dodatkov, ki se bodo, kdo ve, morda pojavili v prihodnjih še ostrejših različicah.                      

ModelDolžina (m)Širina (m)Višina (m)Medosna razdalja (m)Teža (kg)
Ferrari SF90 Stradale4,711,971,182,651.570
Lamborghini Revuelto4,9421,162,771.772

Notranjost

Pri takšnih hiperšportnikih seveda štejeta tehnika in motor, a tudi oko hoče svoje, pa ne le pri zunanjosti. Kako je torej v posameznih kokpitih? Ferrari SF90 ima bolj minimalistično postavitev s 16-palčnim zaslonom pred voznikom, ki vsebuje instrumente in infotainment sistem, ter veliko manjšim zaslonom za sovoznika, ki prikazuje informacije, kot so podatki o vožnji in malo drugega. Tako kot v modelu Purosangue se številne funkcije upravljajo z gumbi na dotik, ki niso vedno praktični.

Notranjost Revuelta pa na drugi strani predstavlja naravno evolucijo Aventadorja, s prikimavanjem napetih linij karoserije in večjo čistočo kot pri prejšnjih V12. Osrednji zaslon infotainment sistema je sedaj postavljen navpično in ugnezden v “lebdeči” polotok, digitalni instrumenti pa se naslanjajo na volanski drog, pred sovoznikom pa je – tako kot pri tekmecu – ozek zaslon, ki prikazuje nekatere informacije o zmogljivosti in še več.

Motorji in zmogljivost

In tukaj smo pri bistvu in sicer motorjih Ferrarija SF90 Stradale in Lamborghinija Revuelto. Pri čemer je že treba govoriti o pogonskih sklopih, saj vemo, da pod pločevino niso več samo motorji na notranje izgorevanje. Gre namreč za priključna hibrida, motorjema na notranje izgorevanje združenima z elektromotorji, ki oba modela neslišno premaknejo za nekaj kilometrov, predvsem pa služijo kot dodatna injekcija za zmogljivost.

Ferrari SF90 Stradale temelji na 4,0-litrskem twin-turbo V8 motorju, ki že dosega rekordne vrednosti: 780 KM in 800 Nm navora pri 6.000 vrtljajih na minuto. Agregat z močjo 195 KM na liter prostornine, ki je zaradi različnih modifikacij, kot je neposredni vbrizg, potisnjen do skrajnih meja, obkrožajo trije elektromotorji. Dva na prednji osi in eden na zadnji. Slednji je nameščen med V8 motorjem in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Skupna moč je okrog 1.000 KM in zahvaljujoč litij-ionski bateriji z zmogljivostjo 8 kWh, ki je nameščena na sredinskem mestu, da zagotovi optimalno porazdelitev teže, lahko avtomobil izključno na električni način prevozi 25 kilometrov. Najvišja hitrost po uradnih podatkih znaša 340 km/h, od 0 do 100 km/h pa Ferrari pospeši v 2,5 sekunde.

Postavitev Lamborghinija Revuelto je zelo podobna, vendar je v središču zasnove atmosferski V12 motor – že od nekdaj sestavni del DNK-ja proizvajalca avtomobilov – z 825 KM. Toda tokrat 6,5-litrski motor ni več sam. Obstajajo še namreč trije elektromotorji, ki so, tako kot pri Ferrariju, nameščeni na prednji osi (2x), eden pa je zadaj povezan z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Napaja jih 3,8 kWh baterija s celicami, nameščenimi v sredinskem tunelu, kar omogoča doseg 10 kilometrov v električnem načinu. Skupaj motorji razvijejo 1.015 KM, zahvaljujoč različnim načinom vožnje pa lahko izberete, koliko moči želite imeti na voljo. Ko je pogonski sklop izkoriščen v celoti, lahko avtomobil doseže hitrost nad 350 km/h in pospeši do 100 km/h v 2,5 sekunde.       

ModelFerrari SF90 StradaleLamborghini Revuelto
ICEV8 4.0 Twin-TurboV12 6.5 atmosferski
Elektromotor3
Skupna moč1.000 KM1.015 KM
MenjalnikSamodejni 8-stopenj z dvojno sklopkoSamodejni 8-stopenj z dvojno sklopko
Baterija8 kWh3,5 kWh
Električni doseg25 km10 km
0-100 km/h2,5 sek.2,5 sek.
0-200 km/h6,5 sek.Ni podatka
Najvišja hitrost340 km/h> 350 km/h

Cene

Hiperšportnika s 1.00 KM in več, najsodobnejša tehnologija in fantastično razkošje. Le koliko bosta stala ta dva lepotca?

Ferrari SF90 Stradale je na voljo od 430.000 evrov. Toda dobro vemo, kaj se zgodi, ko želimo takšen avtomobil parkirati v svoji garaži. Gremo na oddelek za individualizacijo – v Maranellu ga imenujejo Tailor Made – in si privoščimo izbor materialov in barv po meri in želji. Seveda za kakšen evro ali dva več….

Enako se zgodi, ko se obrnemo na oddelek Lamborghini Ad Personam, ki je namenjen zadovoljevanju želja stran, ki si želijo individualnosti svojega avtomobila in želijo svojemu Revueltu dodati še tisti poseben delček stila. Drugače pa se cene za Revuelta pričnejo pro okrog 500.000 evrih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Znani so PRVI uradni PODATKI o električnem RENAULTU 5

Takšen naj bi bil PRENOVLJENI BMW serije 4 COUPE