in , ,

Mercedes-Benz VISION ONE-ELEVEN z dvižnimi vrati in ELEKTRIČNIM POGONOM

Futuristični konceptni avtomobil je poklon eksperimentalnemu prototipu C 111 iz 70-ih let prejšnjega stoletja …

Predelave so tačas oziroma vedno v modi. Tudi iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Disco in vse to, kdor je živel v teh časih. Na področju športnih avtomobilov so to desetletje zaznamovala dvižna vrata (oziroma krilata vrata…) ali pa klinasta aerodinamika. In razumljivo številni eksperimenti. Kot je bil na primer Mercedes-Benz C 111. Ste mogoče razpoloženi za novo izdajo s sodobnim pridihom? Potem si oglejte Mercedes-Benz Vision One-Eleven.

Študija zasnove je bila zdaj predstavljena v mednarodnem oblikovalskem centru podjetja v Carlsbadu v Kaliforniji. To je smiselno, saj je bil avtomobil tam zasnovan in zgrajen. In ta oranžna barva te študije je poklon 15-delni seriji modela Mercedes-Benz C 111. Za razliko od takrat pa danes pod futuristično lupino ni Wanklovih rotacijskih motorjev, pet-valjnih dizelskih motorjev ali prisilno polnjenih V8 motorjev. Kajti Vision One-Eleven vozi na – razumljivo in v trendu – električni pogon. Kljub temu so narejene najrazličnejše stvari, ki omogočajo čim več povezav s C 111. Tu so na primer dvižna vrata, ki spominjajo na legendarni model 300 SL iz leta 1954. Ovalni sprednji del s tremi rombastimi režami na vogalih je očitna povezava z modelom C 111, prav tako kot dve okrogli zadnji luči na grafični podobi pixlov zadnjega dela. Tudi dva črno pobarvana zračnika na pokrovu motorja predstavljata most v 70. leta prejšnjega stoletja. In potem je še tukaj barva zunanje podobe.

Preteklost (C 111) spredaj in sedanjost (Vision One-Eleven) zadaj…

Za razliko od klinastega modela C 111, pa Vision One-Eleven na splošno uporablja Mercedesov oblikovalski jezik EQ “One-Bow”. Zato je razstavni avtomobil precej ukrivljen. Karoserija v obliki trupa je videti, kot da stoji na aerodinamičnem kompletu, ki ga sestavljajo sprednji in stranski razdelilniki ter agresivni zadnji difuzor. Koncept Vision je s svojimi 1,17 metra le za približno 2 centimetra višji od predhodnika. Čeprav so morali tokrat baterije namestiti v podvozje. Ko že govorimo o akumulatorskih baterijah: te napajajo elektromotorje z aksialnim pretokom, ki jih je razvila hčerinska družba YASA. Pri modelu Vision One-Eleven izrazito ukrivljeni kolesni loki kažejo, da so električni motorji nameščeni blizu koles, pri čemer lahko štirje posamezni motorji zagotavljajo skupno moč 1 000 kW. Vendar je vse to le teorija, saj je Vision One-Eleven projektna vaja in ne testno vozilo za pogonski sklop.

V primerjavi s predhodnikom iz 70-ih, moderni Vision One-Eleven vozi na elektriko..

Srebrna, oranžna in bela barva modela Vision One-Eleven dobesedno kriči po sanjskem vozilu iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Na nizkih školjkastih sedežih so stopala potnikov nameščena nad zadnjico, kot v dirkalniku Formule 1. Zaradi zasteklitve po celotni dolžini, ozke armaturne plošče in šest-kotnih stranskih oken pa naj bi bila kabina zelo zračna. Teoretično bo notranjost vozila Vision One-Eleven opremljena z razširjeno resničnostjo, saj bodo nad praznimi površinami plavali virtualni gumbi za infotainment in navigacijo. Toda poudarjamo: teoretično.

Čeprav gre za futurističen in všečen koncept, pa ne verjamemo, da bo ugledal proizvodne hale.

Zagotovo se sprašujete: Kaj za vraga je vse to? Čemu ves ta direndaj? Dobro vprašanje, eno in drugo. Proizvajalec namreč  še ni sporočil, ali je njegov najnovejši koncept model, ki napoveduje prihodnost znamke. Priznamo, tudi mi v to ne verjamemo. Verjamemo pa, da se bodo oblikovni elementi te študije pojavili v prihodnjih vozilih Mercedes. V prihodnosti bomo v izdelkih AMG verjetno znova videli majhne aksialne elektromotorje YASA.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

DTM ekipa iz Münchna izdelala PORSCHE 911 Turbo s 860 KM

RENNTECH je štirivratnega Mercedes-AMG-ja GT63 NAVIL na 1.200 konjev