in ,

Bernie ECCLESTONE: “HITLER bi poskrbel, da bi stvari šle naprej”

Ko nekdanji šef Formule 1 Bernie Ecclestone daje intervjuje, ste lahko skoraj prepričani, da bo vse skupaj vodilo v sporne naslove…

Foto: HB Press

Tako je bilo tudi pred kratkim, ko je dal intervju za revijo Autocar. Od tožbe v Münchnu do Donalda Trumpa in Adolfa Hitlerja – 89-letnik je še enkrat dokazal, da vedno ko odpre usta, poskrbi za izjave, ki dvigujejo prah.

Za Adolfa Hitlerja je tako Ecclestone nekoč dejal, da je stvari vsaj spravil v red, ko je prišel na oblast. Kontroverzno, a nekdanji prvi mož Formule 1 takole razlaga sporno trditev: “Ko je v tridesetih letih prejšnjega stoletja v največji krizi prevzel oblast, je ustvaril nekaj, kar je bilo impresivno. Gradil je avtoceste, bolnišnice, železnice in tako naprej. Toda tisto, kar je počel z ljudmi, ki mu niso bili po volji in ideje, zaradi katerih je zakuhal drugo svetovno vojno, je pa bila popolna norost in zelo narobe.”

Ecclestone vedno poskrbi za kontroverzne geste, ideje in odgovore.

Ecclestone je vedno izzival s svojo naklonjenostjo do kontroverznih političnih osebnosti. Hitler v tem pogledu ni osamljeni primer in tudi v omenjenem intervjuju je znova pohvalil ameriškega predsednika Donalda Trumpa (odlično dela, ima dobre ideje in jih tudi uresničuje), ruskega predsednika Vladimirja Putina (je veliko manj težaven, kot mu pripisujejo) in britanskega premierja Borisa Johnsona (drži se svoje linije).

Poleg tega se je Ecclestone ponovno prikazal kot zagovornik Brexita: “EU mora končno medsebojno rešiti stvari, če želi preživeti. Prvotna ideja je bila fantastična, postala pa je preveč demokratična. Mislim, da Velika Britanija ne sme biti v Evropi. Verjamem pa, da moramo še naprej poslovati z Evropo in obratno, a sem prepričan, da bo šlo z Brexitom še bolje kot doslej. “

Bernie, ki bo pri 89-tih še enkrat postal očka, se v intervjuju ni mogel izogniti vprašanju o obtožbi podkupovanja Gerharda Gribkowskega, vodstvenega delavca Bayerische Landesbank, da je prodajo Formule 1 (v kateri je takrat sodelovala omenjena banka) zrežiral po njegovih zamislih.

Bernie se, podobno kot mnogi moški po svetu, ne strinja z ukinitvijo grid girls.

Avgusta 2014 je so pregon zoper Ecclestona opustili, za kar je Britanec moral odšteti 100 milijonov dolarjev. Mnogi mediji so ostro kritizirali odločitev sodišča, nanj pa so letele tudi obtožbe, da lahko bogati vse svoje pravne težave preprosto rešujejo z denarjem.

Danes Ecclestone pravi: “Gribkowskega takrat nisem podkupil, vendar tega nisem mogel dokazati, ker je bil v zaporu. Plačilo 100 milijonov ni bila slaba rešitev. Kot bi šli v igralnico in se igrali s svojimi žetoni – tam se nikoli se ne počutiš, kot da izgubljaš denar. Tožilec je bil pravzaprav prav prijeten fant. Lahko bi me zaprli za deset let. Še danes se mi zdi 100 milijonov razumna cena za svobodo.”

Toda nekdanji alfa in omega Formule 1 ima v rokavu kontroverzne odgovore tudi na bolj barvite teme. Na primer, še vedno mu ne gre v račun, zakaj so v formuli 1 po njegovem odhodu ukinili t.i. grid girls: “Marsikateremu dekletu je poziranje ob dirkalnikih ustvarilo dobro kariero in te možnosti zdaj več ni.” Na njegovem spisku kontroverznih izjav je tudi tista, ko je ženske označil za kuhinjske aparate. Sam pravi, da je bila to le šala, a mediji na to temo pač ne razumejo humorja.

Poleg tega je Ecclestone še enkrat zanikal, da naj bi bil leta 1963 eden od članov tolpe, ki naj bi oropala pošto: “Nisem bil eden njih,” je povedal o tolpi, v kateri je imel kar nekaj prijateljev, recimo Roya Jamesa. Ecclestoneov razlog, da ni sodeloval pri ropu je enostaven: “Dobil bi bilo premalo denarja…”

Komentiraj

Loading…

0

RED BULL ni vesel glede testa RENAULTA na RED BULL RINGU

FREDERIC VASSEUR: MICK SCHUMACHER se mora najprej osredotočiti na FORMULO 2