in ,

Vsaj 10.000 COVID-19 testov na uvodnih dirkah F1 v AVSTRIJI

Organizatorji avstrijskih dirk za prvenstvo formule 1 v štajerskem Spielbergu se pospešeno pripravljajo na uvedbo ustreznih protokolov za testiranje udeležencev tekmovanja.

Če se epidemiološke razmere v Avstriji naslednji teden ne bodo drastično poslabšale, bosta 5. in 12. julija na sporedu uvodni dirki sezone 2020 svetovnega prvenstva v formuli 1. Avstrijska tiskovna agencija APA je ob tem napovedala, da bodo zdravstvene oblasti v severni sosedi Slovenije izvedle vsega skupaj med 10 in 12 tisoč testi na novi koronavirus.

Najbolj na »udaru« je v tem trenutku biotehnološko podjetje Eurofins Genomics, ki bo zadolženo za izvedbo testov, saj že postavlja enote za testiranje pri vhodu na dirkališče, ki bodo začele delovati v četrtek.

Organizatorji dirk v Spielbergu pravijo, da bodo storili vse potrebno za varno izvedbo obeh velikih nagrad.

“Vsi, ki delajo na dirkališču – to je skupno 3000 ljudi, ki se gibljejo v rdeči coni – lahko vstopijo na svoje delovno območje le z negativnim rezultatom testa na covid-19, ki ni starejši od štirih dni. Vsi, ki so iz okolice in se bodo gibali po dirkališču, bodo testirani na licu mesta,” je v intervjuju za agencijo APA povedal Siegfried Schnabl, generalni direktor Eurofins Genomics za Avstrijo in vzhodno Evropo ter odgovoren za Spielberg.

Od naslednjega ponedeljka se bodo zmogljivosti povečale, tako da bo obratovalo 20 testnih postaj na samem dirkališču. “Zaposlenih imamo 50 ljudi, ki rutinsko bodo jemali brise celotnim ekipam formule 1 in FIA. Vsakih pet dni se morajo vsi na novo testirati,” je dejal Schnabl.

Logistični koncept predvideva, da bodo vzorce dvakrat na dan z dirkališča odpeljali v laboratorij v Ebersbergu, 30 km vzhodno od Münchna. Tam namreč 24 ur na dan in sedem dni na teden ovrednotijo vzorce, tako da ima laboratorij zmogljivost 25.000 testov na dan. Rezultati so znani v 16 do 24 urah po vzorčenju. Isto podjetje bo za vzorčenje skrbelo tudi v Budimpešti.

V SOČIJU priznavajo, da jim PORTIMAO poskuša prevzeti termin dirke

ADRIAN NEWEY: MAX VERSTAPPEN je boljši kot KIMI RAIKKONEN