in , ,

Kontroverzno klečanje v AVSTRIJI: Zmeda okrog neenotnost med dirkači

Dirkači Formule 1 so pred uvodno dirko letošnje sezone na Red Bull Ringu pokazali jasen znak proti rasizmu. Da ob igranju avstrijske himne niso pokleknili vsi dirkači, skrbi za vroče razprave in zmerjanja ter odobravanja na družabnih omrežjih.

V resnici bi morali domnevati, da bodo vsi dirkači Formule 1 pri temi rasizma hitro enotni. To so na dirkaškem koncu tedna VN Avstrije v Spielbergu tudi pokazali.  Pred začetkom dirke je potekala akcija, v kateri so dirkači nosili majice s sporočilom “End Racism“. Lewis Hamilton pa je nosil majico z napisom Black Lives Matter.

Pomemben znak v boju proti rasizmu. Ampak: Neenotnost je obstajala pri vprašanju, ali bodo vsi dirkači ob igranju avstrijske himne tudi pokleknili. Ne nazadnje je bilo tako, da so nekateri dirkači stali (kot Raikkonen, Leclerc, Kvjat, Sainz, Giovinazzi, Verstappen), drugi pa so pokleknili.

Charles Leclerc je jasno povedal, zakaj ne bo pokleknil, čeprav sam še kako podpira boj proti rasizmu.

Zelo sem angažiran v boju za enakopravnost proti rasizmu. Vendar pa verjamem, da ima vsakdo pravico, da se izrazi na svoj način. Sam ne bom pokleknil, bom pa spoštoval in podprl osebne odločitve, ki jih bodo sprejeli ostali dirkači,” je na primer na twitterju zapisal Max Verstappen. Na drugi strani pa je Charles Leclerc navedel: “Verjamem, da so pomembna dejstva in vedenje v našem vsakdanjem življenju, ne pa formalne geste, ki bi jih lahko v nekaterih državah obravnavali kot sporne. Zato ne bom pokleknil.

Odobravanja in zmerjanja

Kako sporno je to stališče, kažejo reakcije na objave, kjer zasledimo odobravanja, razumevanja in tudi zmerjanja. Razprave, ki potekajo pod objavami na twitterju, so – lepo rečeno – živahne (dejansko žaljive in sovražne), kar kaže tudi preko 6.000 odgovorov na Verstappnovo objavo in preko 3.000 na Leclercovo. Kako čustvena je ta tema na splošno, pa je občutil Lando Norris, ki je želel z eno objavo podpreti odločitev šesterice dirkačev, ki niso pokleknili, kar je vodilo do tega, da se je znašel v središču kritik, ker naj bi s tem dajal vtis, da tudi sam ni hotel poklekniti.

Lando Norris, ki je želel izkazati razumevanje s stoječo šesterico, je bil delež kritik, obtoževanj in žalitev.

Šlo je tudi brez dvoma za nenavadno in šibko sliko, ki so jo prikazali dirkači, če pomislimo, da je prihajalo v drugih športnih zvrsteh pri protestih do enotnega nastopa, kot na primer v nogometu, kjer so vsi člani ekip pokleknili. “Presenečen sem,” je na primer povedal Ronald Koeman, selektor nizozemske nogometne reprezentance. “Ali ni to nekaj, o čemer se pogovori med seboj? V Angliji smo videli klečati nogometne ekipe. Bilo bi bizarno, če bi vmes trije ali štirje nogometaši stali, kajne?

Romain Grosjean je priznal: “Nisem bil veliki pristaš klečanja, toda potem sem o tem prebral nekoliko več in meni, da gre za korak športnika, ki želi pokazati, da je proti rasizmu in da to ni povezano s političnim gibanjem. Menim, da rasizem ne bi smel obstajati.” Podobno je razložil tudi njegov moštveni kolega pri ekipi Haas Kevin Magnussen: “Nameravam poklekniti in to ne toliko zato, ker podpiram gibanje Black Lives Matter, temveč bolj zato, ker želim podpirati svetovno gibanje proti rasizmu in diskriminaciji. Ne želim, da da katerokoli gibanje našo gesto jemlje kot svojo ekskluzivno.

Lewis Hamilton je prav tako izrazil razumevanje za šesterico, ki ni pokleknila, saj ne želi, da je nekdo prisiljen v določene scenarije.

Hamilton pokazal razumevanje za kolege

Lewis Hamilton, ki je bil v preteklih tednih zelo aktiven v zadevi boja proti rasizmu, je dejal: “Zelo sem hvaležen vsem kolegom, ki so pokleknili z menoj. Menim, da je to še vedno močno sporočilo, a na koncu se svet ne bo spremenil, če poklekneš ali ne. Na svetu je veliko večji problem.Britanec je pokazal  tudi razumevanje za šesterico dirkačev, ki so se odločili, da ne bodo pokleknili. “Ne poznam različnih razlogov ali mnenj vseh. Menim pa, da na koncu ne bi smel biti nihče prisiljen v scenarij, kjer moraš poklekniti,” še doda zvezdnik ekipe Mercedes.

Politika ne spada v šport

Mnogi vedo ob vsem tem povedati, da obstaja nevarnost, da bi se lahko v Formulo 1 naselila tudi drugačna politika, tista vsakdanja, ki smo ji priča povsod. Politika, ki s prikritimi orodji manipulira z ljudmi, ki jim ne dovoli, da mislijo s svojo glavo, čeprav so pri tem ljudje sami krivi, če ne vedo, čemu jim služi lastna glava in lastna pamet. Naj ne bo narobe razumljeno, toda ta šesterica stoječih je uporabila svojo glavo in svojo pamet, pri čem je podprla boj proti rasizmu, ni pa podlega manipulaciji.

Kakorkoli že, na plemenito gesto pred dirki VN Avstrije, je padla senca, kar se najbolje vidi v razdeljenosti ljudi, ki so komentirali objave posameznih dirkačev na družabnih omrežjih.

A to nikakor ne pomeni, da je sedaj Lewis Hamilton ta manipulator, razumevanje za njegovo ravnanje je povsem razumljivo. Toda kot je v navadi, se dobra in plemenita dejanja pogosto zlorabijo v politične namene.  Da skrajšamo: Politika ne spadati v šport. Pika.     

Ali je BOTTAS na dirki zavestno upočasnil HAMILTONA?

Maverick VINALES: Najpomembnejša stvar, ki sem se jo naučil od Valentina ROSSIJA