in

Marc MARQUEZ si je roko dodatno poškodoval, ko je ODPIRAL OKNO

Pri ekipi Repsol Honda so drugo Marquezovo operacijo razložili z “nesrečo” v gospodinjstvu. Če bi vedeli, da se vstavljena ploščica lahko poškoduje, Kataloncu ne bi dovolili nastopa v Jerezu.

Po svoji drugi operaciji desne nadlahti bo svetovni prvak MotoGP Marc Marquez ta konec tedna moral izpustiti dirko za VN Češke v Brnu. Po prvi operaciji zlomljene nadlahtnice, ki je bila fiksirana s titanovo ploščo, je Marquez 25. julija poskusil nastopiti v Jerezu. A je bilo vse skupaj očitno prezgodaj.

Od takrat Španec doma dela pod vodstvom fizioterapevta in izvaja vaje, da si povrne moč v desni roki. Minuli konec tedna je Marquez na Instagramu objavil videoposnetek, na katerem je prikazal, kako trenira na več fitnes napravah.

Njegov komentar na objavljen video je bil: “Trudimo se, da bi na Češko prišli čim bolj pripravljeni.” Njegov cilj je bil jasen. Marquez se je želel vrniti na svojo Hondo že v Brnu. Toda v ponedeljek, 3. avgusta, je odjeknila novica, da mora na drugo operacijo.

Kot veste, je imel Marc prejšnji ponedeljek drugo operacijo na desni nadlahti,” je v četrtek dejal šef ekipe Repsol Honda, Alberto Puig: “Tokrat je šlo za nesrečo doma, ko je hotel odpreti okno.”

“Nenadoma je začutil hudo bolečino. Kasneje so zdravniki videli, da se je ploščica deformirala.” Drugo operacijo je znova opravil zdravnik Xavier Mir v Barceloni. Toda Puig ugotavlja tudi: “To je verjetno tudi posledica velikih obremenitev roke.”

Zlasti v Španiji je bilo po drugi operaciji slišati veliko kritik medijev zaradi Marquezovega poskusa v Jerezu, tudi glede ravnanja zdravnikov. Puig se je ob tem vprašanju diplomatsko ognil neposredni kritiki zdravnikov, a jo je bilo vseeno razumeti med vrsticami.

“Poskusili smo dirkati v Jerezu, ker so zdravniki rekli, da lahko. Če bi imeli informacije, da se lahko ploščica zlomi, Marc najbrž ne bi šel v Jerez, ker mu pri Hondi tega ne bi dovolili.”

“Edina pozitivna stvar je, da se mu je to zgodilo doma in ne v Brnu ali v Spielbergu na motorju,” pravi Puig, ki meni, da je to sreča v nesreči. “Še en padec bi lahko imel bistveno slabše posledice zanj.”

Je bilo tveganje preveliko, ko se je Marc vsega pet dni po prvi operaciji v Jerezu vrnil na motocikel? “Nesreča s ploščico se ni zgodila v Jerezu, ampak v njegovi hiši,” poudarja Puig. “Se pa strinjam, da ni ravno dobro, če obremenjujete področje, ki je bilo operirano. Za celjenje je bistveno bolje, če človek počiva.”

“Če ste športnik profesionalec, želite pokazati svojo maksimalno zmogljivost. To je skušal storiti. Zdaj moramo nenehno spremljati celjenje njegove roke. Čas bo pokazal, kdaj bo lahko spet dirkal.”

Honda se glede Marquezovih nastopov želi zdaj odločati od dirke do dirke. Trenutno gre vse skupaj v smeti, da bo Marquez izpustil vse tri avgustovske dirke, vključno z dvema velikima nagradama v Avstriji. To pomeni, da so njegove možnosti za ubranitev naslova praktično nične.

Nemec Stefan Bradl bo Marqueza zamenjal na VN Češke v Brnu.

Honda je za Brno kot nadomestnega dirkača nominirala Stefana Bradla. Nemec bo sodeloval z Marquezovo posadko s Santijem Hernandezom na čelu in ne s testno ekipo, ki jo vodi Klaus Nöhles. Za Hernandeza in druščino bo tako prvič, da bodo sodelovali s kom drugim in ne z Marquezom.

SILVERSTONE reagiral na hudo trčenje KVJATA na prvi dirki

LEWIS HAMILTON nadaljuje politiko v FORMULI 1: Potreben je pogovor z dirkači, ki nočejo poklekniti