in

FORMULA 2: SCHWARTZMAN po zmagi na sprinterski dirki vodilni tudi V PRVENSTVU

Robert Schwartzman je s svojo tretjo zmago v tej sezoni uspel prevzeti vodstvo v prvenstvu Formule 2, odličen dan za Prema Powerteam pa je z drugim mestom potrdil Mick Schumacher.

Na tretje mesto se je uvrstil Guanyu Zhou, dvojec iz Hitecha, Nikita Mazepin in Luca Ghiotto, pa je zaokrožil najboljših pet. Juri Vips je moral dirko začeti iz boksov, potem ko je na začetku formacijskega kroga ostal na startnem mestu z ugasnjenim dirkalnikom.

Dan Ticktum, ki je startal s tretjega startnega mesta, se je z odličnim startom prebil na prvega, Nissany pa je za seboj uspel zadržati Schwartzmana. Toda Izraelec je, s pomočjo zavetrja na ravnini Kemmel uspelo priti nazaj na prvo mesto. Sredi kolone smo videli odličen boj, Callum Ilott pa je pri vsem skupaj potegnil ta kratko. Ko je vstopil v zavoj št. 9, je Tsunoda zadel zadnji del Ilottovega dirkalnika in ga zavrtel. Britanec dirke ni mogel nadaljevati in na progo je prišel varnostni avto. Japonec je za incident prejel pet sekund kazni.

Ni nam bilo treba čakati dolgo na novo posredovanje varnostnega avtomobila. Takoj v istem krogu je Ticktum poskušal prevzeti vodstvo na ravnini Kemmel in bil na zunanji strani pred zavojem št. 7. Ko sta Nissany in Ticktum vstopila v ovinek, je med njima prišlo do stika in Britanec je zapeljal s proge. Ko se je vračal na progo, je pri prečkanju robnika izgubil oblast nad dirkalnikom in Izraelca zadel s sprednjim desnim kolesom, zaradi česar je Izraelec trčil v varnostno ogrado. Britanec, ki velja za človeka brez dlake na jeziku, je svoje frustracije moštvu poslal tudi po radiu.

Po vstopu varnostnega avtomobila je bil Schwartzman še vedno vodilni in po njegovem odhodu s steze je Rus hitro nabral prednost, ki jo je obdržal do konca dirke. Schumacher je prehitel Ghiotta, potem ko je Italijan preširoko prišel iz Raidilliona. Nemec se pri tem ni ustavil in je v dveh krogih prišel do tretjega mesta. Ticktum se je začel boriti s pnevmatikami, kar je ponovno izkoristil Schumacher, ki se je uspel prebiti na drugo mesto, krog kasneje pa je mimo Britanca prišel tudi Zhou.

Robert Schwartzman je z zmago na sprinterski dirki v Spaju prevzel vodstvo v prvenstvu.

Sodniki so ugotovili, da je Jack Aitken startal z napačnega startnega mesta in dobil kazen v obliki 10-sekundnega postanka v boksih. Tretjič smo varnostni avto, a tokrat virtualnega, “videli” tri kroge pred koncem. Tokrat je bil razlog zanj še en Carlinov dirkač, Jehan Daruvala, ki je pri vstopu v zadnjo šikano trčil v zadnji konec Marina Sata, ki se je zavrtel in tako kot Ilott končal dirko.

V nadaljevanju dirke je nesrečni Ticktum začel padati na lestvici in dirko končal na desetem mestu. Louis Deletraz je prišel na šesto mesto, včerajšnji zmagovalec dirke Yuki Tsunoda je prišel v cilj sedmi, a je zaradi kazni padel na deveto mesto. Njegovo mesto je zasedel Christian Lundgaard, svojo prvo prvo točko v tej sezoni pa je osvojil Artem Markelov.

Nobuharu Matsushita sploh ni začel dirke, ker ekipi ni uspelo usposobiti njegovega dirkalnika za današnjo dirko.

Komentiraj

Loading…

0

VN BELGIJE, dirka: Izjave najboljših TREH DIRKAČEV

Zakulisje FORMULE 1: Komandni pult ekipe MERCEDES