in ,

MONSCHAU: Zgodovinski biser pokrajine EIFEL

Ko so pri Formuli 1 objavili, da bo letošnja dirka na Nürburgringu dobila ime GP der Eifel, oziroma po naše VN Eifla, so se mnogi spraševali, kje je pravzaprav ta pokrajina.

Eifel je sredogorje v zahodni Nemčiji in vzhodni Belgiji. Obsega jugozahodni del Severnega Porenja-Vestfalije, severozahodno Porenje-Pfalško in južni del nemško govoreče skupnosti v Belgiji. Na zahodu se naslanja na Ardene v Belgiji in Luksemburgu. Na jugu in vzhodu Eifel meji na dolino Rena in Moele. Najvišji vrh sredogorja Eifel je visok 747 metrov. V sodobnih Eifflovih rudnikih pridobivajo skrilavec, ki se uporablja predvsem kot strešna kritina v gradbeništvu.

Pred časom me je pot slučajno zanesla v mestece Monschau na nemško-belgijski meji, ki je eden tistih biserov, o katerih se le malo piše, se jih pa vsekakor splača ogledati. Slikovito mestece leži v ozki skalnati dolini reke Rur, na robu planote, ki jo Nemci imenujejo Hohes Venn, Valonci na drugi strani meje pa Hautes Fagnes.

Središče mesta se v zadnjih dvesto letih skoraj ni spremenilo. Značilne so lesene hiše, pogosto prekrite s skrilavcem, ki so ga pridobivali prav v Monschauu. Reka Rur vijuga po ozki skalni dolini, vanjo pa se v središču mesteca izliva potok Laufenbach.

Zgodovinsko staro mestno jedro Monschaua s približno tristo zaščitenimi zgradbami kar vabi na sprehod, nakupovanje in pohajkovanje po ozkih uličicah. V vijugastih ulicah za srednjeveškimi fasadami je veliko majhnih galerij in butikov, ki so odprti vse leto.

Poleg številnih muzejev je vredno obiskati tudi mestno galerijo v samostanu Au ter umetniško-kulturni center – Kuk, ki vedno postreže z zanimivimi razstavami. Sredi te umetniške ustvarjalnosti lahko tudi najmanjše nemško mestno gledališče ponudi nekaj za vsak okus.

Elegantne restavracije, očarljive kavarne in zabavni pubi privlačijo z lokalnimi specialitetami in mednarodnimi jedmi. Tisti, ki želijo izkusiti rustikalno podeželsko življenje od blizu, se lahko odpravijo na katerega od kmečkih turizmov v okoliških hribovskih vasicah, odlično pa je poskrbljeno tudi za vse, ki bi želeli kolesariti po okolici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ALONSO bo prihodnji teden v BARCELONI testiral letošnji in starejši dirkalnik RENAULTA

VN EIFLA: Urnik in vremenska napoved