in

SAVDSKA ARABIJA bo za HAMILTONA preizkus njegovega karakterja

Sebastian Vettel se je v Turčiji pridružil svojemu dirkaškemu kolegu Lewisu Hamiltonu s političnim stališčem, ko je nastopil s posebnim dizajnom čelade, ki naj bi posredoval jasno sporočilo.

Namesto njegovega značilnega traku v barvah nemške zastave, je njegovo čelado v Istanbulu krasila mavrica, svetovni simbol za enakosti in enakopravnega obravnavanja v vseh odnosih.

Da bi to še bolj jasno poudaril, so spodnji del čelade krasile skice moških in žensk iz vseh regij tega sveta. “Da, gre za izjavo. Obstajajo razlike v videzu, toda pomembno je, da se iz tega ne dela razlike. Ne želim, da je nekdo samo zaradi svojega izgleda postavljen v nek predal. Ravno tukaj v Turčiji sem želel s tem dati zgled.” Ozadje tiči v tem, da turški predsednik Erdogan že od nastopa funkcije leta 2001 sistematično omejuje demokratične in pravne standarde države, vključno s svobodo medijev. Šefom Formule 1 iz Liberty Media in krovni organizaciji FIA verjetno ni všeč, da je po Hamiltonu sedaj političen postal še drugi veteran kraljevega razreda motošporta. Ker funkcionarji in menedžerji so liberalni le navzven, čeprav podpirajo Hamiltonovo kampanjo “Black Lives Matter” v Formuli 1 s svojim sloganom “We Race As One“.

Sebastian Vettel je v Turčiji nastopil z dizajnom čelade, s katerim je želel poslati jasno sporočilo.

A kljub temu njegova politična žilica večkrat sproži kočljive debate, kot po VN Toskane, ko Hamilton na odru za zmagovalce ni hotel sleči majice z napisom “Zaprite policiste, ki so ubili Breonno Taylor“. Le zaradi strahu pred zunanjim vplivom jo je Hamilton odnesel brez kazni. Zvezdnika Formule 1 pa v prihodnjem letu čaka težak preizkus njegovega karakterja. Še posebej, ker je v okviru VN Turčije znova pojasnil: “Moje delo za enakost na svetu mi je pomembnejše od športnih uspehov.” To bo lahko dokazal prihodnje leto, ko bo na sporedu prva dirka v Savdski Arabiji.

Hamilton se na VN Toskane uprl zahtevi, da sleče majico s političnim sporočilom, katero je nosil na odru za zmagovalce. Le iz strahu zaradi zunanjih vplivov, ga veljaki Formule 1 niso kaznovali.

Organizacija Amnesty International je zaradi tega že izrazila resne obtožbe: “Formula 1 se mora zavedati, da je dirka Formule 1 v Savdski Arabiji del njihovega načrta, da operejo katastrofalne razmere na področju človekovih pravic.” Država, ki po kršitvah človekovih pravic stoji daleč pri vrhu, je veljake Formule 1 prepričala z drugimi argumenti. Prireditelji naj bi za dirko, tako se sliši iz kuloarjev, plačali 60 milijonov dolarjev, da bodo lahko Formulo 1 koristilo kot napravo za pranje vesti. Večletna pogodba pa naj bi bila vredna neverjetnih 900 milijonov dolarjev! Če bo Hamilton po osvojitvi sedmega naslova, kar naj bi veljalo kot gotovo, nadaljeval s svojo kariero, potem v tej državi ne bi smel nastopiti. Za vzor bi si moral vzeti svojega vzornika Muhammada Alija, katerega večkrat omenja.

Britanec bo v primeru nadaljevanja kariere v prihodnjem letu na resni preizkušnji svojega karakterja. Kajti če bo zvest svojim vrednotam, katere primerja s svojim vzornikom Muhammadom Alijem, potem sedemkratni svetovni prvak na dirki v Savdski Arabiji ne bi smel nastopiti.

Leta 1967 je zavrnil vojaško službovanje v Vietnamu z obrazložitvijo: “Noben Vietnamec me nikoli ni imenoval Nigger. Ne borim se proti ljudem, ki mi ničesar niso storili.Aliju so odvzeli naslov prvaka v težki kategoriji, za svoje vrednote je tvegal celo zaporno kazen. Hamilton je nekoč dejal: “Ali je moj vzornik, bil je največji športnik. Odrekel se je karieri, ker sta mu bili bolj pomembni njegova vera in resnica.Britanec mora sedaj najpozneje novembra leta 2021 dokazati, ali tudi sam tako resno misli s svojimi vrednotami kot njegov vzornik Muhammad Ali. To bi lahko bilo potem bolj napeto kot športni potek prvenstva Formule 1.                                  

HÜLKENBERG priznal stik, toda brez POGODBE

ABU DABI test: ILOTT za Alfa Romeo, SCHUMACHER verjetno za Haas