in

DAKAR 2021, 8. etapa: Toby PRICE v stilu MacGyverja, konec za LOEBA

Nadaljevanje maratonske etape je marsikateremu udeležencu zagrenilo življenje, a 709 kilometrov dolga današnja etapa, na kateri so čas merili na 375 kilometrih, je spisala tudi izjemne zgodbe.

Ena takšnih je zgodba enega favoritov za skupno zmago med motocikisti. Avstralec Toby Price je na včerajšnji etapi močno poškodoval zadnje kolo na svojem KTM-u, na pomoč mehanikov pa včeraj zaradi pravil ni mogel računati, zato se je znašel v slogu junaka televizijske serije MacGyver in kolo ter gumo fiksiral z vezicami za kable in izolirnim trakom ter na koncu po skoraj osemsto prevoženih kilometrih osvojil drugo mesto na etapi ter kljub težavam ohranil možnosti za skupno zmago.

Price je sicer imel možnost zamenjave pnevmatike, a bi ga vse skupaj stalo pol ure kazni, zato se je odločil za bolj kreativno možnost, ki se mu je na koncu obrestovala. Etapo je sicer dobil Čilenec Ignacio Cornejo, ki tudi vodi v skupnem seštevku ter ima minuto in 5 sekund prednosti pred Avstralcem. Tretji je bil danes Ricky Brabec, ki je v skupnem seštevku šesti. Dakar se je z osmo etapo končal za Francoza de Soultraita, ki je grdo padel in je bil prepeljan v bolnišnico v Tabruku, a naj ne bi bil huje poškodovan.

Toby Price je v stilu MacGyverja popravil zadnje kolo na svojem motociklu. – Foto: A.S.O.

Med avtomobilisti je bil znova najhitrejši Nasser Al-Attiyah, za katerega je to že štirideseta etapna zmaga v karieri, z njo pa je precej zmanjšal tudi zaostanek za vodilnim Peterhanselom, ki zdaj znaša 3 minute in 3 sekunde. Carlos Sainz je z drugim mestom nekoliko zmanjšal zaostanek za moštvenim kolegom, a še vedno zaostaja dobrih 38 minut.

Sebastien Loeb je moral odnehati po osemdesetih kilometrih pete etape.

“To ni bil slab dan za naju,” je dejal Sainz. “Imela sva eno preluknjano pnevmatiko in enkrat sva napašno zavila, a na koncu se ne morem pritoževati nad dnevom.” Prvi trije v skupnem seštevku so razred zase, v skupnem seštevku namreč četrtouvrščeni Poljak Przygonski namreč zaostaja že več kot uro in pol. Danes se je sicer reli končal za Sebastiena Loeba, ki se že celoten Dakar ubada s tehničnimi težavami na svojem BRX Buggyju.

Spektakularno, a proti ruski falangi s Kamazi drugi praktično nimajo možnosti za zmago.

Med kamioni še naprej dominira posadka ekipe Kamaz-Master v zasedbi Sotnikov, Ahmadejev in Ahmedžjanov, ki ima pred današnjim zmagovalcem Šibalovom slabe tri četrt ure prednosti. Tudi na tretjem mestu skupnega seštevka je kamion ruske ekipe Kamaz-Master.

1 komentar

Komentiraj

One Ping

  1. Pingback:

Komentiraj

Loading…

0

Veliki pok pri RENAULTU-ALPINE: Poslavlja se CYRIL ABITEBOUL

BINOTTO se pritožuje nad prednostjo ASTON MARTINA