in ,

BRUNDLE: Ayrton SENNA je bil nasprotujoč si karakter

Sopotniki Ayrtona Senne se spominjajo na nenavaden karakter brazilskega dirkača. Že v britanski Formuli 3 se je začel risati njegov mit.

Ayrton Senna tudi 26 let po tragični nesreči v Imoli velja kot legenda Formule 1, ki je obdan z mitom. Brazilec je privabljal množice, svoje navijače pa navduševal s svojim nepremišljenim načinom dirkanja in izjemnim talentom. “Bil je izjemen človek,” se spomni njegov dirkaški spremljevalec Martin Brundle.

Senna je v britanskem prvenstvu Formule 3 v sezoni 1983 dominiral in to poljubno. Dobil je 12 od skupaj 20 dirk in je na koncu pristal pred Brundlom, ki je takrat osvojil tri dirke. “Leta 1983 sem veliko govoril z njim. Dokaj nasprotujoči si karakter v mnogih pogledih. Njegov pogon je bilo srce, manj njegova glava. Veliko njegovih vzorcev, ki sem jih doživel v Formuli 3, sem videl tudi v Formuli 1,” se spomni Brundle začetkov dirkanja v nižjih serijah. Oba sta leta 1984 vstopila v Formulo 1, Senna v ekipo Toleman, Brundle pa v Tyrell. Tudi v kraljevem razredu motošporta si je izjemen talent ostal zvest. “Na primer je bil vedno pripravljen tvegati nesrečo, če je moral kaj dokazati. Da te premaga psihološko.

Martin Brundle in Ayrton Senna sta leta 1983 nastopila v britanskem prvenstvu Formule 3, kjer je Brazilec poljubno dominiral in že takrat kazal svoj dirkaški karakter.

Tudi Brundle se je večkrat spopadel s Senno. Ti spopadi so se končali šele takrat, ko Britanec ni več popustil. Pred tem pa je bil z Brazilcem vpleten v več hudih nesrečah, kot na primer v Oulton Parku leta 1983. Senna je želel prehiteti po notranji strani, vendar ga je dvignilo in je pristal na dirkalniku Brundla. Deset let pozneje je med Senno in Brundlom znova počilo, tokrat v Monzi leta 1993. Brazilec je pri zaviranju zdrsel v zadek dirkalnika pred seboj. “Nastavljal je ravnovesje svojih zavor in v drugi šikani prepozno zaviral ter se znašel v mojem dirkalniku,” se spomni takrat dirkač ekipe Ligier. To je bil Sennin paradoks. “Na eni strani je bil vedno pripravljen, da zapelje v tvoj dirkalnik, če se mu je zdelo prav. Tako kot je to storil z Alainom Prostom v Suzuki.

Legendarni Brazilec je že v Formuli 3 dokazoval, da je bil za uspeh in ustrahovanje tekmecev pripravljen tvegati tudi trčenje, kar je v primeru Prosta v Suzuki pokazal tudi v Formuli 1.

Damon Hill, Sennin neposredni moštveni kolega pri Williamsu leta 1994, potrjuje: “Včasih je dirkal s takšno jezo, da ga je to povsem prevzelo.Brundle pa tukaj doda: “Drugače pa je bil prvi, ki je izstopil iz dirkalnika, da je prišel do tebe, da je videl, ali ti gre dobro.” V omenjenem bližnjem srečanju na VN Italije v Monzi, je Senna Britanca ostro porinil v zaščitno ogrado. “Mislil sem si: ‘Če boš sedaj priletel k meni, da bi videl, ali sem v redu, potem boš dobil eno na gobec, kajti to je bila izključno tvoja napaka!’ Vendar je bil zelo zaskrbljen, da bi me lahko poškodoval.” Ko je Brundle iz dirkalnika izstopil nepoškodovan, se je v glavi Senne nekaj preklopilo. “Njegova glava je preklopila na prvenstvo, ker se je nahajal v velikem boju za naslov prvaka s Prostom. Stala sva ob ograji in gledala ostale dirkalnike, kako so vozili mimo naju.

Brundle, za katerega sloves Senne bo trajal večno, je razkril še eno posebnost Brazilca in ta je, da je imel občutek, da je celoten sistem proti njemu.

Brundle še danes ve, da je Brazilec začel računati. Še ena posebnost trikratnega svetovnega prvaka mu je večno ostala v spominu. “Vedno je imel občutek, da je celoten sistem proti njemu. Prepričan je bil, da je bil v britanski Formuli 3 britanski sistem motošporta proti njemu.” Tudi v Formuli 1 je videl v FIA-i in takratnemu predsedniku Jean-Marie Balestreu nasprotnika oziroma sovražnika. “To je vedno nosil v sebi.” Zaradi tega Brundle tudi danes Senno opisuje kot nenavaden karakter. Za Britanca pa je nesporno tudi dejstvo: “Senna je ikona. Njegov sloves bo trajal večno.”                                                       

Komentiraj

Loading…

0

VERSTAPPEN napoveduje veliko zanimanje za MICKA SCHUMACHERJA

IMOLA upa, da bo lahko letos gostila tudi GLEDALCE