in

Uradno: ZIMSKA TESTIRANJA bodo v BAHRAJNU

Veljaki Formule 1 in ekip so dosegli dogovor, da se bo tridnevno testiranje pred letošnjo sezono namesto v Barceloni izpeljalo v Bahrajnu in sicer med 12. in 14. marcem.

Foto: HB Press

Odločitev je padla. Zimska testiranja pred sezono 2021 se ne bodo odvijala v Barceloni, kot je bilo prvotno načrtovano, temveč v Bahrajnu, kjer bo tudi uvodna dirka. Veljaki Formule 1 in desetih ekip so dosegli dogovor, da je to najbolj smiselna rešitev, sploh spričo dejstva, da je bil prvi del koledarja spremenjen.

Test in dirka na istem prizorišču je bolj smiselno, kot pa testiranja v Kataloniji in prva dirka na arabskem polotoku. Kot je znano, bodo letošnja testiranja potekala samo še tri dni, torej dan in pol za posameznega dirkača. V korist Bahrajna govori tudi bolj prijazno vreme in dejstvo, da je situacija s koronavirusom v Bahrajnu manj dramatična kot v Španiji. Pomanjkljivost pa je ta, da se Bahrajn nahaja šest ur leta od moštvenih tovarn, zaradi česar bo bolj zapleteno prinašati nove dele na dirkališče. Ob tem se postavlja tudi upravičeno vprašanje, zakaj se zimska testiranja ne izvedejo teden dni pred dirkaškim koncem tedna. Odgovor se glasi, ker tako predpisuje pravilnik, da mora med koncem testa in prvo prireditvijo miniti najmanj 10 dni.

Dirkališče v Bahrajnu letos ne bo gostilo le uvodne dirke sezone 2021, temveč tudi zimska testiranja, ki bodo na sporedu med 12. in 14. marcem.

Ekipe bodo tako za izdelavo dirkalnikov sezone 2021 imele nekoliko več časa. Po prvotnem načrtu, torej testu v Barceloni med 2. in 4. marcem, bi morale svoje dirkalnike v smeri Španije poslati 28. februarja. Sedaj bo ves material z letalskim prevozom romal v Bahrajn 4. ali 5. marca. Pravilo, da lahko ena ekipa opravi tako imenovani snemalni dan, pa ostaja in moštvo lahko v ta namen samo izbere kraj. Snemalni dan se pogosto koristi za preverjanje funkcionalnosti dirkalnika. Zadnja zimska testiranja v Bahrajnu so potekala leta 2014, neposredno pred prvo sezono novih hibridnih dirkalnikov. Vendar je bil takrat na sporedu prej še test v Jerezu.         

Komentiraj

Loading…

0

DAKAR 2021, 9. etapa: CORNEJO še vedno prvi, PRICE končal s padcem, MONSIEUR DAKAR povečal prednost

FORMULA 1 zanika skrivni načrt CEPLJENJA proti COVID-19