in ,

RED BULL z RB16B predstavlja izzivalca MERCEDESA

Red Bull je prva vrhunska ekipa, ki predstavlja svoj novi dirkalnik sezone 2021. Izzivalca Mercedesa Max Verstappen in Sergio Perez bosta danes opravila tudi tako imenovani Shakedown na stezi v Silverstoneu.

Red Bull je danes kot prva vrhunska ekipa predstavil svoj novi dirkalnik sezone 2021. Izzivalec Mercedesa je objavil prve studijske fotografije dirkalnika Maxa Verstappna in njegovega novega moštvenega kolega Sergia Pereza. Tekom dneva bosta oba opravila tudi Shakedown na stezi v Silverstoneu.

Novi dirkalnik, ki je nastal izpod peresa Adriana Neweya, je bil že lani decembra najavljen kot nadaljnji razvoj lanskega dirkalnika RB16. Oznaka RB17, ki naj bi tradicionalno sledila v letošnjem letu, pa je odpadla. Po pozitivnem trendu v lanskem letu, naj bi se B verzija lanskoletnega dirkalnika priključila Verstappnovi zmagi na finalu sezone 2020 v Abu Dabiju. Medtem ko je tekmec Mercedes svojo zadnjo izboljšavo dirkalnika W11 prinesel na dirki VN Belgije, je Red Bull svojega RB16 razvijal do konca sezone. V ekipi se nadejajo, da bi pri evoluciji s tem pristopom imeli korist in tako zmanjšali ali celo izničili prednost dominantnih srebrnih puščic v zadnjih letih.

Novi dirkalnik RB16B je zadnja ofenziva ekipe v partnerstvu s proizvajalcem Honda, ki se po koncu letošnje sezone poslavlja iz Formule 1. Red Bull bo prevzel njihovo tehnologijo in od leta 2022 naprej njihove motorje uporabljal v lastni režiji. Za veliko ofenzivo letošnjega leta so Japonci razvili povsem novo pogonsko enoto, ki naj bi prvotno prišla šele v letu 2022. V luči napovedi odhoda, so te načrte opustili in za leto dni pohiteli z razvojem novega motorja. “Bil je zelo tesen časovni načrt, da smo izvedli to spremembo, vendar nam je uspelo. Pri Hondi smo menili, da želimo obvezno koristiti naše znanje, preden zapustimo ta šport,” je pojasnil Toyoharu Tanabe, tehnični direktor Honde.

Verstappen se je v lanskem letu na začetku prvenstva večkrat ubadal s težavami zanesljivosti, ki so vodile do izgube zmogljivosti motorja. Najbolj se je Nizozemec razburjal v Mugellu. Da bi odpravili takšno pomanjkanje zmogljivosti v primerjavi z Mercedesom, je Honda za letošnjo sezono temeljiti pregledala motor z notranjim izgorevanjem, turbo polnilnik in ERS. “Na testnih mizah so številke odgovarjale našim pričakovanjem,” je še dodal Tanabe.

Christian Horner, šef ekipe Red Bull je povedal: “Navezujoč na lansko leto bi dejal, da naše težave niso bile le na področju aerodinamike. Vse stvari morajo biti v sozvočju. Vendar pa verjamem, da smo v sezoni 2020 naredili dober napredek. Videli bomo, kako se bo naš novi dirkalnik RB16B znašel z izzivi spremenjenih pravil. A to je enako za vse ekipe. Upam, da nam bo uspelo, da lekcije, ki smo jih pridobili v lanskem letu, uspešno prenesemo na novi dirkalnik.”   

Galerija: Red Bull Honda RB16B

    

Komentiraj

Loading…

0

Žalosten dan za MotoGP: Umrl je Fausto GRESINI

STEINER nad MAZEPINA: Ti si IDIOT!