in ,

WADA preiskuje dvomljivo ZUNANJO PODOBO dirkalnika HAAS

Haas je včeraj na predstavitvi dirkalnika presenetil z zunanjo podobo. Dirkalnik VF-21 je oblečen v barve ruske zastave, medtem ko dirkaču moštva Nikiti Mazepinu ni dovoljeno nastopati pod to zastavo. FIA je to zunanjo podobo odobrila, toda protidopinška agencija WADA pa je sprožila preiskavo.

Ameriška ekipa z barvami ruske zastave. Včeraj so bili mnogi presenečeni nad novo zunanjo podobo dirkalnika Haas in morda tudi upravičeno. Ruskim športnikom je tačas prepovedano nastopati pod rusko zastavo, saj so suspendirani zaradi dopinga.

Haas se je poslužil razlage, da je bila ta zunanja podoba že pripravljena, še preden je nastopila prepoved ruskim športnikom, da nastopajo pod državno zastavo. Njihov imenski sponzor Uralkali ima v logotipu rdečo in zeleno barvo, a posebej za zunanjo podobo dirkalnika je bil njihov logotip ovit v rdečo in modro. Poleg tega je ruska zastava vidna na več mestih dirkalnika. To je v nasprotju s pogledi mnogih ljudi, ker pravilo o kaznovanju ruskih športnikov navaja, da ne sme biti podobe ruske zastave, kjer so vključeni oblačila, oprema in osebni predmeti. Sedaj se postavlja vprašanje, ali oprema vključuje tudi zunanjo podobo Haasovega dirkalnika.

Protidopinška agencija WADA preiskuje zunanjo podobo dirkalnika Haas, na katerem je na več mestih jasno vidna ruska zastava.

WADA je seznanjena s to zadevo in jo preučuje z ustreznimi organi,” je za kolege iz Autosport povedal tiskovni predstavnik protidopinške agencije WADA. “Ekipa je s FIA-o razjasnila svojo zunanjo podobo in odločba CAS-a ne prepoveduje uporabe barv ruske zastave,” pa navajajo veljaki krovne organizacije FIA. V ekipi Haas ne računajo na nobene posledice in domnevajo, da bo mogoče zunanjo podobo dirkalnika uporabiti v letošnji sezoni. “Očitno ruske zastave ne moremo uporabljati kot zastave same, vendar pa lahko uporabimo barve. Na koncu je atlet tisti, ki ne sme pokazati ruske zastave in ne ekipa, ki je ameriška,” pa pravi Günther Steiner, šef ekipe Haas. Toda očitno WADA na to gleda drugače.

URADNO: Portugalska dirka tudi letos na koledarju FORMULE 1

SEBASTIAN VETTEL o ideji sprinterskih dirk: NESMISEL!