in

HAMILTON o človekovih pravicah v BAHRAJNU in nadaljevanju s KLEČANJEM

Lewis Hamilton je tiskovno konferenco v Bahrajnu izkoristil za priložnost, da spregovori o temi človeške pravice in dirkač Mercedesa je izrekel jasne besede.

Foto: HB Press

Pretekli december je Lewis Hamilton prejel pismo, ki je v njem zapustilo globok vtis. Pismo je bilo od sina moškega, ki mu v Bahrajnu grozi smrtna kazen. Toda Hamilton takrat ni mogel organizirati nobenih sestankov, da bi pomagal, saj je bil pozitiven na test koronavirusa in je bil v karanteni.

Sedemkratni svetovni prvak je bil zelo čustven, ko je na FIA tiskovni konferenci VN Bahrajna pripovedoval: “Zelo me je prizadelo in to je bilo prvič, da sem na svojih potovanjih dobil takšno pismo. Zaradi tega sem si v preteklih mesecih vzel čas, da se naprej izobražujem, ker vsa leta pred tem, ko sem prihajal sem, nisem vedel veliko o težavah s človekovimi pravicami.

Sedemkratni svetovni prvak je spregovoril tudi o človekovih pravicah v Bahrajnu in v ta namen se je pogovarjal tudi z vladnimi predstavniki te puščavske kraljevine.

Pogovarjal sem se s strokovnjaki in izmenjal mnenja z organizacijami kot Amnesty International,” prizna zvezdnik ekipe Mercedes. “Srečal sem tudi britanskega veleposlanika v Bahrajnu in se pogovarjal z uradniki vlade. Vendar o tem ne želim veliko govoriti, da ne bi ogrozil uspeha teh pogovorov. Pomagam pa na vse načine, koliko lahko.” Sicer ni v njegovi moči, da sam odloča o tem, kje se bodo odvijale dirke, vendar je pomembno, da se izjasni, doda 36-letni Britanec. “Mislim, da ne bi smeli iti v te države in samo prezreti dogajanja v teh krajih,” še pojasni Hamilton.

Hamilton bo tudi letos klečal

Lewis Hamilton se je lani pridružil gibanju Black Lives Matter in zavzel svoje stališče proti neenakosti. V Bahrajnu je povedal, da je bilo zanj zelo pomembno, da je pokleknil pred vsako dirko. “Še naprej bom klečal in če bodo klečali tudi mladi ljudje, bodo vprašali svoje starše ali učitelje, zakaj klečijo. To je neprijetna tema, toda starši se bodo o tem izobraževali.” S klečanjem želi Hamilton temnopolti skupnosti pokazati, da je na njihovi strani. “Zdi se mi močneje, da ne molčimo, kot si nekateri želijo. Človekove pravice ne bi smele biti politične. Vsi si zaslužijo enake pravice.

Lewis Hamilton je povedal, da bo tudi letos nadaljeval s klečanjem pred vsako dirko.

Med tiskovno konferenco so ga vprašali, kaj bi naredil, če bi imel tri želje: “Vse, kar si želim, že imam, potem pa si želim enakosti, da ne bi bilo lakote in tretjič, da na nek način rešim svet.Hamilton poleg lastnih prizadevanj veliko pričakuje tudi od Formule 1 nasploh. “S Formulo 1 obiskujemo vse vrste čudovitih kultur. Formula 1 mora narediti več kot le priti v državo, se imeti lepo in potem spet oditi.”         

BENTLEY Continental GT Speed s ŠTIRIKOLESNIM krmiljenjem

SEBASTIAN VETTEL svoj dirkalnik AMR21 poimenoval Honey Ryder