in

ZAK BROWN opozarja pred novim COPYGATE v letu 2022

Roza Mercedes ekipe Racing Point je v lanskem letu skrbel za veliko razburjanja v paddocku Formule 1. Moštvo naj bi v veliki meri kopirali Mercedesov dirkalnik sezone 2019, FIA pa jih je na koncu kaznovala, ker niso sami razvili zadnjih zavornih kanalov.

Foto: HB Press

Kljub temu je po izrečeni kazni ekipa Racing Point smela nadaljevati sezono in prvenstvo 2020 so končali na četrtem mestu – brez kazni odvzema 15 točk bi bili zagotovo tretji. Z novimi pravili za leto 2022, lastniki ekip previdno ponavljajo ta “copygate“.

Zak Brown, prvi mož McLarna, zato upa na strožji nadzor s strani FIA-e, še posebej pa si želi, da bi v Formuli 1 ohranili enake pogoje. “Vendar pa obstaja ta možnost sodelovanja med ekipami,” je Američan povedal kolegom iz portala Motorsport-Total.com. “Zato moramo zaupati krovni organizaciji FIA, da bo budno spremljala situacijo in vse skupaj natančno pregledala.

Za Zaka Browna, šefa McLarna, še vedno obstaja nevarnost kopiranja, le da tokrat v okviru sodelovanja med ekipami in zaradi tega upa, da bo FIA dobro opravila svoje delo.

Po besedah Tota Wolffa, šefa ekipe Mercedes, so previdnostni ukrepi sedaj sprejeti. “Pravila so bila ponovno pojasnjena konec lanskega leta. Vse, kar bi bilo mogoče kakor koli razlagati, je bilo določeno. Tako vsi vedo, kaj je dovoljeno in kaj ne.” Kljub temu pa sodelovanje med ekipami ni mogoče popolnoma izključiti, meni Wolff. “V okviru pravil se lahko deli neka infrastruktura, na primer oddajanje vetrovnika manjšim ekipam.

Toto Wolff, šef ekipe Mercedes, je povedal, da je bilo s strani FIA-e vse pojasnjeno, kaj je dovoljeno in kaj ne, ter da sodelovanja med ekipami ni mogoče izključiti. Christian Horner, šef ekipe Red Bull, pa je dejal, da se ne boji ponovitve leta 2020 in da zaupa delu FIA-e.

Christian Horner, šef ekipe Red Bull, v nobenem primeru ne želi, da bi si lahko ekipe pridobivale “umetne prednosti“, vendar se ne boji ponovitve leta 2020. “Lani so bila pravila postavljena na zunanjo stran meje. FIA se tega zaveda.Horner v zvezi s tem navaja tudi sodelovanje z ekipo AlphaTauri. “To jemljemo zelo resno. V odnosih z AlphaTaurijem smo skrbno obravnavali naše postopke za spoštovanje pravil.

RED BULL nova priložnost za PEREZA: “Če zdaj ne bo šlo, ne bo nikoli več”

WOLFF zavrača govorice: “HORNER in BROWN samo širita neumnosti”