in

FORMULA 1 z ekipami dosegla finančni dogovor glede SPRITERSKIH DIRK

Letos želi Formula 1 na treh dirkaških koncih tedna preizkusiti novi format, ki vključuje sprintersko dirko v soboto, rezultat le-te pa bo dal štartni vrstni red glavne nedeljske dirke.

Letos bo organiziranih nekaj sprinterskih dirk, da bi ugotovili, ali lahko popestrijo dirkaški konec tedna Formule 1. Več dirkačev je že izrazilo svoje nenaklonjeno mnenje o tej ideji, obstajajo pa tudi dirkači, ki so naklonjeni temu in menijo, da bi veljalo to preizkusiti.

Uvedba teh sprinterskih dirk zahteva nekatere prilagoditve v dirkaškem koncu tedna, vendar pa le-te povzročajo ekipam tudi dodatne stroške in s predlogom Formule 1 sprva niso bile zadovoljne. A očitno je sedaj to rešeno. Tako vsaj poročajo kolegi iz Motorsport.com, ki se sklicujejo na različne vire in navajajo, da so veljaki Formule 1 in vseh deset ekip dosegli dogovor. Bistvo je, da s tremi sprinterskimi dirkami dejansko dobijo tri dodatne dirke v sezoni in to je potrebno finančno nadomestiti. Glede na zgornjo mejo proračuna ti stroški ne bi ustrezali celotnemu izračunu in majhne ekipe so se bale, da bi večje ta denar morebiti uporabile za dodaten razvoj zmogljivosti svojih dirkalnikov.

Formula 1 je z ekipami dosegla dogovor glede financ za sprinterske dirke, ki jih namerava izpeljati letos na treh dirkaških koncih tedna – Foto: HB Press

V zadnjih tednih se je o tem na široko razpravljalo, rezultat pa je finančni predlog Formule 1, s katerim so ekipe sedaj zadovoljne. Konkretne podrobnosti žal niso znane, poroča pa se, da bodo ekipe prejele približno pol milijona dolarjev kot nadomestilo za tri dodatne sprinterske dirke. Za enak znesek se bo dvignila tudi zgornja meja proračuna, da se s tem ekipam omogoči fleksibilnost za vse nepredvidene stroške, ki nastanejo na sprinterskih dirkah. Če na sprinterskih dirkah na dirkalnikih pride do resne poškodbe, lahko to ekipe rešijo brez finančnih omejitev. Torej za to ne bi bile kaznovane. S tem je torej finančna zgodba teh sprinterskih dirk urejena. Preostale so le še minimalne podrobnosti, ki naj bi bile dorečene do dirke v Imoli, kot je povedal prvi mož Formule 1 Stefano Domenicali.

Stefano Domenicali, ki želi še preostale podrobnosti glede sprinterskih dirk rešiti do naslednje dirke v Imoli, se je dotaknil tudi letošnjega koledarja in žal še vedno grozečega koronavirusa.

Poleg sprinterskih dirk ostaja zanimiv predmet razprav tudi sam koledar. Z načrtovanimi 23 dirkami, bi lahko Formula 1 podrla rekord s številom dirk v eni sezoni, a ker koronavirus še zdaleč ni izkoreninjen, ni izključeno, da bodo tudi letos nekatere dirke odpovedane. Domenicali o tem pove: “Stanje se še naprej razvija. Nemogoče je napovedati, kaj se bo zgodilo jutri, ker nihče nima kristalne krogle. Kar lahko delim, je to, da je naš cilj še vedno izvedba 23 dirk in vsi organizatorji želijo zadržati svojo. Vendar se lahko razmere od kraja do kraja razlikujejo glede na program cepljenja, vendar upamo, da se bodo stvari sčasoma izboljšale. V vsakem primeru bomo morali upoštevati smernice posamezne države,” še zaključi prvi mož Formule 1.

WOLFF zavrača govorice: “HORNER in BROWN samo širita neumnosti”

RED BULL ne izključuje, da leta 2022 PEREZA zamenja s TSUNODO