in ,

To je novi MERCEDES EQS, luksuzna limuzina s 770 kilometri DOSEGA

Mercedes-Benz je razkril podobo svoje električne iteracije razreda S, ki med drugim ponuja veliko moči, obilico udobja in zelo konkreten doseg.

Že prej smo si lahko ogledali fotografije ogromnega 56-palčnega zaslona Hyperscreen, zdaj pa imamo možnost videti tudi njegovega lastnika, Mercedesa EQS, električno luksuzno križarko is Stuttgarta. Gre za prvo Mercedesovo električno limuzino in za prvo električno limuzino višjega razreda na svetu.

Mercedes EQS, ki je nekakšna električna različica razreda S, po videzu in videzu ni ravno značilen veliki Mercedes, kar je morda manjše presenečenje. A je zato avto prava zakladnica moderne tehnike in tehnologije.

Novi Mercedes EQS je postavljen na popolnoma novo platformo MEA (Modular Electric Architecture) za električne avtomobile, kar je bila edina možnost za združitev kakovosti obstoječega razreda S in novih avtomobilskih tehnologij brez emisij, da bi dobili kombinacijo razkošja, udobja, vse potrebne naprednepripomočke za vožnjo in najnovejšo generacijo infozabavnega sistema MBUX Hyperscreen. Nova platforma Mercedesu EQS omogoča pogon na zadnja kolesa in različico štirikolesnega pogona 4Matic z veliko moči, udobja, sloga in varnosti. Torej vsega, po čemer je znamka iz Stuttgarta vedno slovela.

Dolgoletno sodelovanje strokovnjakov za aerodinamiko z oblikovalci je prineslo izjemno vrednost koeficienta zračnega upora, zato je EQS najbolj aerodinamičen velikoserijski avtomobil na svetu. Zelo dobre rezultate dosega tudi pri rekuperaciji energije z zaviranjem brez uporabe stopalke za zavoro. EQS je po dimenzijah po dolžini 5,21 metra in širini (1,92 metra) zelo blizu Mercedesu razreda S.

Prvi model 450+ ponuja največji doseg 770 kilometrov in skupno moč do 385 kW, kar sta primerni vrednosti za veliko limuzino in vredni oznake razreda S. V bližnji prihodnosti pričakujemo še prihod visoko zmogljive različice sistemske moči 560 kW, ki bo imela električni pogonski sklop (eATS) tako na sprednji kot na zadnji osi.

Baterije nove generacije z bistveno večjo energijsko gostoto omogočajo bistveno večji doseg, zaradi česar ima EQS za 26 odstotkov večji delež uporabne energije kot model EQC. Baterijo lahko na hitrih polnilnicah napolnite z močjo do 200 kW, kar pomeni, da boste lahko EQS-a v 15 minutah napolnili to mere, ki omogoča 300 kilometrov vožnje. Na običajnih polnilnicah ali doma lahko z vgrajenim polnilnikom EQS polnite z močjo do 22 kW.

Vsekakor tudi Mercedes EQS, tako kot prej vsak novi razred S biti najboljši in najnaprednejši avtomobil na svetu, začetek prodaje pa je že znan – začne se 15. junija letos, prve primerke v salonih pa pričakujemo novembra. Cene za zdaj ostajajo neznanka.

Galerija: Mercedes-Benz EQS

Tvoj komentar?

Komentiraj

One Ping

  1. Pingback:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading…

0

VERSTAPPEN: Hamiltonu so dovolili 30-krat, meni le dvakrat

Kaj se bo zgodilo, če HAMILTON odneha in VERSTAPPEN ne bo na razpolago?