in

Manipulacije v KOMISIJI Formule 1? Vroča debata okrog TAJNEGA GLASOVANJA

McLaren zahteva tajno glasovanje v Formuli 1. Po njihovem mnenju je pritisk na partnerske ekipe nevarnost za šport. Mercedes pa odgovornost potiska na stran Ferrarija in Red Bulla.

Foto: HB Press

Zak Brown, prvi mož McLarna, je pred začetkom dirkaškega konca tesna VN Portugalske poskrbel za veliko pozornost z odprtim pismom. Američan je spregovoril o postopku glasovanja v komisiji Formule 1, kar naj bi bilo zaskrbljujoče, saj so partnerske ekipe s strani proizvajalcev prisiljene v odločitve, katere pa same ne podpirajo. Toto Wolff zavrača kakršne koli manipulacije in črnega Petra potisne v roke Ferrariju in Red Bullu.

Obstajali so primeri, ko je neka ekipa jasno glasovala za svojo škodo, samo da bi zadovoljila svojega velikega partnerja. To ni noben šport,” se glasi kritika Browna v svoji zahtevi po tajnem glasovanju. Želi si, da FIA znova vzame krmilo v svoje roke in da se zmanjša vpliv proizvajalcev in ekip, ki je v zadnjih letih enormno narasel. “V drugih športih imajo uradniki moč odločitve, kajti njihova pozornost je vedno usmerjena v to, kar je najboljše v interesu športa. To mora odločilen dejavnik postati tudi v Formuli 1.

V obstoječi strukturi so spremembe v pravilniku odvisne od komisije Formule 1. Znotraj te komisije je na razpolago 30 glasov, po deset jih imata FIA in Formula 1, po en glas pa gre na posamezno ekipo. Za spremembo pravil je potrebna super večina, kar pomeni 28 od 30 glasov. Da se je v Formuli 1 v hibridnem obdobju z vplivom proizvajalcev ustvarilo vedno več navez med velikimi in majhnimi ekipami, to Browna zelo jezi. “Porast partnerstev med ekipami je škodljiva za zdrav šport. To ni v najboljšem interesu za tekmovanje, če dva ali celo trije tekmeci delijo svoj vpliv in se strateško uskladijo.

Ferrari je na začetku sezone 2021 poglobil sodelovanje s Haasom, s katerim partnersko sodelujejo že od leta 2016. Ob tem se je ekipa iz Maranella od leta 2018 tesneje navezala na Sauber, ki se imenuje Alfa Romeo in v katerem ima en sedež zagotovljen dirkač Ferrarijeve akademije. Red Bull pa je imel s Toro Rossom (danes AlphaTauri) že od vstopa ekipe v Formulo 1 leta 2005 praktično dve moštvi. Sestrska ekipa se je priključila samo leto dni pozneje. Mercedes je leta 2020 ubral podobno pot kot Ferrari, ko so poglobili sodelovanje z Racing Pointom (danes Aston Martin). Od leta 2022 bodo taisto storili tudi z Williamsom. Toda Wolff politične konflikte, ki jih navaja Brown, zavrača.

Günther Steiner trdi, da Haas ni marioneta Ferrarija in je proti tajnemu glasovanju, športni šef Scuderie Laurent Mekies pa je za tajno glasovanje – Foto: HB Press

Pri Toro Rossu smo v preteklosti videli, da so glasovali tako kot Red Bull. In Haas se je držal Ferrarija. V našem primeru nikoli nismo poskušali vplivati na katero ekipo. Seveda smo se pogovarjali o splošnih temah, kot pogonske enote, vendar je jasno, da imajo ekipe svoje glasovanje. Toda nihče pri pravilniku ne bi glasoval proti svojemu interesu.Günther Steiner, šef ekipe Haas, je povedal, da v nobenem primeru niso marioneta Ferrarija. “Ne glasujem proti svoji volji. Ne bi govoril o pritisku, vedno se pogovarjamo z ljudmi o procesih in v katero smer naj bi šlo. To je običajen posel. Vendar ti nihče ne pritiska pištole ob glavo in pravi, kako naj glasuješ.

Prvi mož McLarna je najbolj jezen na vse več partnerstev med ekipami, lani se je Red Bullu in Ferrariju, ki že imata svoje satelite, pridružil tudi Mercedes s poglobljenim sodelovanjem z Racing Pointom, ekipo, ki danes sliši na ime Aston Martin – Foto: HB Press

V komisiji Formule 1 možnost tajnega glasovanja dejansko obstaja, vendar je do sedaj niso izkoristili. Za Steinerja to ni nobeno presenečenje. “Ne vem, kaj bi želeli s tem doseči. Glasujemo le to, kar je dobro za nas in tako ali tako ne bi naredili drugače, če bi glasovanje bilo tajno. Prav tako se ne bojim ljudem pokazati, za kaj sem glasoval.” Na drugi strani pa bi Wolff pozdravil uporabo tajnega glasovanja. “Menim, da je ideja o tajnem glasovanju dobra. Dvomim, da Franz Tost ne dobi navodil, enako velja za Güntherja Steinerja. Nobena ekipa ne bi smela pasti pod vpliv partnerja ali dobavitelja,” pove šef ekipe Mercedes.

Christian Horner, šef ekipe Red Bull, je sicer proti tajnemu glasovanju, toda če bi nekomu pomagalo, da s tajnim glasom odda svoje neodvisno stališče, s tem nimajo težave – Foto: HB Press

Christian Horner, šef ekipe Red Bull, pa je proti temu. “Bilo bi slabo, če bi se morali skrivati za tajnim glasovanjem, vendar ima vsaka ekipa pravico, da to zahteva. Toda če nekdo to potrebuje, da odda neodvisen glas, s tem nimamo velike težave.Ferrari pa se je v osebi Laurenta Mekiesa tako kot Wolff izrekel za tajno glasovanje. “Kadarkoli se neka ekipe počuti neprijetno z izbiro, naj se oglasi in poskrbi, da bomo glasovali tajno. Če je vedno tako, je tudi za nas v redu. Za šport je to dobra stvar,” tako Mekies.                 

VN PORTUGALSKE, dirka – izjave: TEŽKA dirka, pomanjkanje HITROSTI in črtanje HITREGA kroga

Nico ROSBERG o razpletu v PORTIMAU: VERSTAPPEN je enostavno naredil PREVEČ NAPAK