in ,

Streznitev pri VETTLU: Upali smo na TOČKE, toda dirkalnik je bil PREPOČASEN

Sebastian Vettel je po dirki VN Portugalske pojasnil, zakaj mu ni uspelo doseči rezultata med dobitniki točk in kako se bo sedaj nadaljevalo pri Aston Martinu.

Foto: HB Press

Kdo dirko prične z mesta dobitnikov točk, ta jo želi med točkami tudi končati. Vendar Sebastianu Vettlu to na dirki VN Portugalske ni uspelo, še več, tekom dirke je izgubil mesta in ciljno črto prečkal kot 13.

Njegov zaključek po dirki se je glasil: “Dirkalniki razumemo vedno bolje, toda manjka nam hitrost in na tem moramo delati.” Dirka je namreč pokazala velike slabosti AMR21, ki je na razdalji 300 kilometrov v primerjavi z konkurenti enostavno prešibak. Ali kot je opisal Vettel: “Strategija je bila dobra. Pod črto pa nismo imeli dovolj hitrosti, da bi dirkalnike pred nami postavili pod pritisk. Zaradi tega je bilo zelo kočljivo in zaradi tega smo zdrseli nazaj.

Razočaranje na obrazih obeh dirkačev Aston Martina je bilo vidno iz vesolja. Kljub menjavi mest, da bi Lance z bolj svežimi gumami ujel vsaj točko, ni uspelo. Vettel poudarja, da je AMR212 prepočasen – Foto: HB Press

Sprva je lahko Vettel držal svoje deseto mesto, dokler ga ni v 17. krogu prehitel Ricciardo. Pri postankih v boksih pa je Vettel izgubil nadaljnja mesta, ki jih pozneje ni mogel nadoknaditi. Zaradi tega je rezultat zanj veliko razočaranje. “Upali smo, da bi lahko kot ekipa osvojili kakšno točko.”  Iz tega ni bilo nič, kajti tudi Lance Stroll ni prišel med prvo deseterico, temveč je dirko končal mesto za Vettlom. Kanadčan je imel proti koncu dirke bolj sveže gume. “Zaradi tega smo Sebastiana prosili, da naj spusti naprej Lancea, da bi lahko ta poskušal dohiteti dirkalnike pred seboj,” je povedal Otmar Szafnauer, šef ekipe Aston Martin. Z menjavo mest so v ekipi upali na kakšno točko. “Vendar Lance ni uspel, zaradi česar je potem v zadnjem krogu športno vrnil mesto Sebastianu.

Razočaranje vlada tudi pri odgovornih ekipe Aston Martin, šef Szafnauer pa upa, da bodo v Barceloni pokazali boljšo predstavo – Foto: HB Press

Vettel na splošno pravi, da je AMR21 dirkalnik, ki dirkaču otežuje življenje. Sicer je v Portimau postal boljši, toda: “Za naju oba z Lanceom je še vedno zelo težko, da dirkalnik spravimo v pravo okno in da smo potem konstantno hitri.” Pomoč bi lahko prišla v obliki novih delov v Barceloni in sicer na obeh dirkalnikih. “Da, v Barceloni bomo imeli izboljšave na obeh dirkalnikih. Vprašanje pa je, kako velik bo ta korak v primerjavi z drugimi.” Ravno ekipa AlpineF1 je na Portugalskem pokazala, kaj je mogoče doseči z izboljšavo. “Bili so občutno močnejši kot na prvih dveh dirkah,” tako Vettel. Torej ni nemogoče, da se lahko tudi v njegovi ekipi opravi korak naprej.

Vettel pa ne želi obljubljati preveč. “Seveda obstajajo razlike od steze do steze. Upam, da nam bo Barcelona bolje odgovarjala.” Njegov šef Szafnauer pa je dodal: “Da v Portimau nismo osvojili točk, je seveda razočaranje. Dobra novica pa je ta, da še prihodnji konec tedna dirkamo v Španiji. Potem bomo imeli priložnost, da to popravimo.”          

LOWE: Leta 2014 je MERCEDES namerno zmanjševal zmogljivost MOTORJA

ALFA ROMEO sprejema odločitev FIA-e: RAIKKONEN brez točk v IMOLI