in

DOLGOČASJE tudi leta 2022? ALONSO ne pričakuje izenačenosti TEKMOVANJA

Kljub dejstvu, da v prihodnjem letu nastopa revolucija novih pravil, pa Fernando Alonso ne verjame, da se bo polje takoj izenačilo. V začetku bo po njegovem mnenju še naprej vladala dominanca ene ali dveh ekip.

Foto: HB Press

Čeprav smo šele na začetku letošnje sezone, pa leto 2022 že meče svoje sence. Številne ekipe so v pogledu na revolucijo pravil razvoj aktualnih dirkalnikov zmanjšale na minimum ali pa celo opustile, da bi se kar najbolje pripravile na novo dobo Formule 1.

Kajti mnoge ekipe vidijo priložnost, da se ali vrnejo na vrh ali pa se mu z novimi dirkalniki približajo. Toda ali to pomeni, da se bo sedaj lahko že v letu 2022 večina ekip borila za zmage, stopničke in odlične uvrstitve in da se bo za naslov prvaka borilo pet ali šest ekip? Nazadnje je Toto Wolff, šef ekipe Mercedes, izrazil pomisleke, da bi se lahko razlike, ki so letos manjše, z novimi pravili znova povečale.

Alonso ne verjame, da se bo v letu 2022 več ekip borilo za naslov prvaka, na učinek novih pravil bomo morali počakati vsaj dve ali tri leta – Foto: HB Press

In tudi Fernando Alonso ne verjame, da bi se lahko že v prihodnjem letu več ekip borilo za naslov prvaka. “Menim, da v prvem letu vedno obstaja ekipa, ki z novimi pravili dobi določen dodatek, v tem da pravila interpretirajo nekoliko drugače in si s tem mogoče pridobijo prednost,” je Španec povedal v intervjuju za kolege iz Autosport. Vendar je ta učinek kratkega roka, zato je Alonso prepričan, da bo tekmovanje z večjo izenačenostjo vendarle prišlo.

Mogoče bi lahko bilo bolj napeto v sredini polja, kjer je že sedaj tesno – Foto: HB Press

Upam, da bo ta novi pravilnik pomenil, da bomo čez dve ali tri leta imeli bolj tesen boj. To bi bilo boljše za prihodnost. Torej ne ve, ali bo to tesno tekmovanje prišlo že leta 2022, vendar pa bo prišlo,” je prepričan dvakratni svetovni prvak. To pa je po mnenju Alonsa odvisno tudi od duha novega pravilnika. “Vsa pravila so zasnovana tako, da so te pametne rešitve zajete na najboljši možen način in da so deli dirkalnika, ki ustrezajo zmogljivosti, standardizirani, s čimer se doseže bolj tesna konkurenca.

Pravzaprav bi morala ta pravila veljati že od letos, vendar je kriza koronavirusa vse postavila na glavo, ekipe so se soočale s finančnimi težavami, kar je vodilo do tega, da so se nova pravila prestavila na leto 2022. V letošnji sezoni so pravila v veliki meri ostala stabilna, zaradi česar se pri vrhu z Mercedesom in Red Bullom skoraj nič ni spremenilo. Toda s pojmom “prehodno leto” si strasten dirkač Alonso nima kaj začeti. “Vsak dirkaški konec tedna, ko si na stezi, si tekmovalec in želiš doseči rezultate, želiš dirkati in dobro nastopati,” pojasni dirkač ekipe AlpineF1.

Kljub upanju, da se bodo v letu 2022 stvari spremenili, obstaja bojazen, da bomo še en čas na vrhu gledali običajne osumljence Mercedes in Red Bull, katerima bi se lahko morda pridružil Ferrari. – Foto: HB Press

V realnosti pa je leto 2021 po mnenju 39-letnika brez dvoma pripravljalno leto. Istočasno letošnja sezona ponuja tudi priložnost, da se testirajo različne stvari, kot na primer nove sprinterske dirke. “Je tudi testna sezona za mnoge stvari,” pove Alonso, ki ima v pogledu na leto 2022 samo eno željo: “Upam, da v letu 2022 ne bomo imeli kontinuitete, temveč revolucijo. To je tisto, kar si želimo.”             

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lawrence STROLL: “Delamo na tem da se vrnemo nazaj”!

Antonio GIOVINAZZI se v moštvu Alfa Romeo Racing pripravlja na vlogo PRVEGA dirkača