in ,

VN AZERBAJDŽANA, kvalifikacije: Pole position je po vzorcu Monaka osvojil LECLERC

Charles Leclerc je na današnjih kvalifikacijah VN Azerbajdžana v Bakuju z veliko sreče in že drugič zaradi prekinitve dosegel najbolj čas kroga in si s tem zagotovil tudi najboljše izhodišče za jutrišnjo dirko. Ob njem bo v prvi vrsti stal Lewis Hamilton, tretje mesto pa je osvojil Max Verstappen.

Za nami so razburljive kvalifikacije VN Azerbajdžana na ulicah glavnega mesta Baku, ki so na koncu postregle s presenetljivim izidom in s pravo orgijo rdečih zastav. Najbolj boleči sta bili tisti v Q2 in sploh v Q3, saj mnogi niso mogli odpeljati svojih hitrih krogov.

Najboljši štartni položaj si je zagotovil – ali bolje rečeno, ga je dobilCharles Leclerc s Ferrarijem, ki je krog odpeljal v času 1:41.218 minute. Ob njem bo jutrišnjo dirko pričel Lewis Hamilton, drugo štartno vrsto pa tvorita Max Verstappen, ki je zagotovo razočaran, in Pierre Gasly.

Mehaniki Aston Martina, Alfe Romea, McLarna, AlphaTaurija in Ferrarija bodo imeli veliko dela s popravilom dirkalnikov. In še ena zadeva, ki je bodla v oči, in to so neobičajno majhni zaostanki.

Q1: Prekletstvo 15. zavoja

Že pred začetkom kvalifikacij je pri Williamsu vladala nervoza, saj so morali na dirkalniku Russella zamenjati pogonsko enoto. Bili so v časovni stiski, toda hitro jim je na pomoč priskočil Lance Stroll, dirkač Aston Martina, ki je v 15. zavoju razbil svoj dirkalnik. Prva prekinitev, še kako dobrodošla Williamsu. Po enajstih minutah se je trening nadaljeval.

Polovica polja še sploh ni dosegla časa – do takrat je bil najhitrejši Max Verstappen -, ko je ponovno počilo. Isto mesto, drug dirkač bi lahko rekli. Antonio Giovinazzi je prav tako v 15. zavoju opravil bližnje srečanje z zaščitno ogrado in prvi del kvalifikacij je bil ponovno prekinjen. Tokrat se je Q1 nadaljeval po devetih minutah.

Najprej je v 15. zavoju kvalifikacije končal Lance Stroll

Dirkačem je tako ostalo le še devet minut za svoj hiter krog, zaradi česar so vsi obuli mehko zmes gum. Na koncu se ni izšlo za oba dirkača Haasa, kjer je bil Mick Schumacher za spoznanje hitrejši od Nikite Mazepina, in Nicholasa Latifija iz Williamsa ter seveda obeh dirkačev iz zavoja številka 15.

Na istem mestu, samo nekaj minut pozneje, je vajo ponovil Antonio Giovinazzi.

Q2: Kriminalka tisočink

Seveda se je pred začetkom drugega dela kvalifikacij postavljalo vprašanje, ali bo kdo upal na stezo s srednjo zmesjo gum. Odgovor je bil kratek: nihče. Prvi hiter čas je dosegel Perez, ki je bil za tri stotinke sekunde hitrejši od Leclerca in desetinko pred Sainzem in Verstappnom. Tudi Lando Norris je bil z dvema desetinkama zaostanka blizu. Mercedesa sta se odločila za dva ogrevalna kroga in to se je izplačalo.

Hamilton se je Perezu približal na štiri tisočinke sekunde, Bottas pa ni bil tako uspešen, zasedel je šele sedmo mesto. Potem je napadel Verstappen in je s starim kompletom mehke zmesi za pet tisočink sekunde prehitel Pereza. Tudi Leclerc se je izboljšal, vendar mu Hamiltona ni uspelo prehiteti. Tako je prvo četverico – na 6,003 kilometra dolgi ulični stezi – ločilo le 0,034 sekunde.

Na mestih, ki so pomenila končno postajo v Q2, so se v tem trenutku nahajali Sebastian Vettel, Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen in George Russell.

Potem je na vrsto, da igra pomembno vlogo, prišel zavoj številka tri, kjer je Daniel Ricciardo poskrbel za predčasni konec drugega dela kvalifikacij.

V drugem poskusu so poleg omenjenih dirkačev, ki jim je grozil izpad, tudi ostali napadli z vso močjo, s ciljem, da si zagotovijo napredovanje v Q3. Pri tem pa je Daniel Ricciardo očitno pretiraval, saj ga je v zavoju številka 3 odneslo v ogrado. Da, prav ste uganili: rdeča zastava, prekinitev drugega dela kvalifikacij in sporočilo vodstva dirke, da je to v Q2 vse.

Na tem mestu bi lahko kopirali stavek, katerim dirkačem je grozil izpad v Q2, kajti pri prej naštetih je tudi ostalo.

To je zelo razjezilo Sebastiana Vettla, ki je bil na dobri poti, da se uvrsti v Q3.

Q3: Lelcerc drugič zapored do pole positiona s prekinitvijo zaradi trčenja

Odločitev o pole positionu in končnih uvrstitev prve deseterice, je prinesel še prvi poskus. In tega je presenetljivo dobil Charles Leclerc. Hamilton, ki je tudi v Q3 opravil dva ogrevalna kroga, je za Monačanom zaostal za dobri dve desetinki sekunde, tretji Verstappen pa dobre tri. Četrto mesto je v tem trenutku zasedal Pierre Galsy, ki je bil za dve tisočinki sekunde počasnejši o Nizozemca v Red Bullu.

Na petem mestu je bil Sainz s Ferrarijem, šestem pa Lando Norris z McLarnom. Odlično se je z osmim mestom odrezal Yuki Tsunoda, deveto mesto je šlo v roke veteranu Fernandu Alonsu, deseto pa Valtteriju Bottasu v drugem Mercedesu. Toda vsi so še imeli na razpolago en poskus, toda do tega žal ni prišlo, saj se je v Bakuju zgodil Monako.

Tretji zavoj je bil usoden tudi v Q3, ko je Japonec Tsunoda poskrbel za prekinitev kvalifikacij.

Tako kot ob Azurni obali, je tudi ob obali Kaspijskega morja trčenje pomagalo, da je Charles Leclerc osvojil svoj deveti pole position. Vendar pa Monačan tokrat ni sam poskrbel za prekinitev, temveč mladi Japonec Tsunoda, ki je v tretjem (Ricciardovem) zavoju trčil v ogrado in obstal.

Rdeča zastava in prekinitev je pomenilo, da sta oba Red Bulla ostala brez možnosti izboljšanja svojih časov, prav tako tudi Caralos Sainz s Ferrarijem, ki je vozil za Tsunodo, vendar je Španec odlično reagiral, da je zavil proti zasilnemu izhodu, kjer si je odtrgal prednje krilce. Lahko bi se izšlo veliko hujše, saj bi lahko trčil z vso hitrostjo v Japonca.

HAMILTON & WOLFF: Formula 1 mora postati DOSTOPNEJŠA za dirkače z MANJ SREDSTVI

VN AZERBAJDŽANA, izjave po kvalifikacijah: Mislil sem, da sploh NISEM HITER