in ,

Dirka za VN AZERBAJDŽANA: Maratonski TRILER dobil Sergio PEREZ, glavna favorita ostala BREZ TOČK

Sergio Perez (Red Bull) je zmagovalec VN Azerbajdžana, po tem, ko sta oba glavna favorita izpadla iz igre za zmago. Drugo emsto je pripadlo Sebastianu Vettlu, tretje Pierru Gaslyju.

Sam start dirke je potekal brez večjih zapletov in na samem vrhu so dirkači ostali v vrstnem redu, kot so ga dirkači dosegli v sobotnih kvalifikacijah. Z nekaj redkimi izjemami je večina polja dirko začela na pnevmatikah mehke zmesi, v prvi ovinek pa je kot prvi zapeljal Charles Leclerc, ki pa je v vodstvu ostal vsega tri kroge, ko ga je na ravnini prehitel Lewis Hamilton. Dejstvo je, da »rdeči« na ravnini (še) niso dorasli Mercedesu in Red Bullu, sta kmalu za tem potrdila še Max Verstappen in Sergio Perez, ki sta Monačana prehitela še pred desetim krogom, ko je dirkač Ferrarija zavil v bokse.

Še pred tem je v bokse sporočilo o izgubi moči po radijski zvezi poslal Esteban Ocon, ki je po vsega petih krogih moral parkirati v garaži. V dvanajstem krogu so pri Mercedesu v bokse poklicali oba svoja dirkača. Hamiltonov postanek je trajal 4,6 sekunde, kar je z overcutom in hitrejšim postankom (1,9 sekunde) izkoristil Verstappen in prehitel Britanca.

Še dlje se je na stezi zadržal Sergio Perez, ki bi ob hitreje opravljenem postanku v boksih lahko prevzel vodstvo, na koncu pa se je po prihodu iz boksov moral zadovoljiti s tem, da je prehitel Hamiltona. Tri kroge kasneje je bil v vodstvu Sebastian Vettel, ki še ni zavil v bokse, kar je bilo za Nemca prvič po Interlagosu 2019, je pa po postanku (razumljivo) padel na sedmo mesto.

Sergio Perez je nato začel opravljati vlogo, za katero so pri Red Bullu želeli, da bi jo opravljal že od samega začetka. S premeteno vožnjo je za seboj zadrževal Hamiltona, ki je sicer pritiskal nanj, a ga ni mogel prehiteti. Še več, Perez se je kmalu uspel izviti iz Hamiltonovega DRS-okna in posebej v drugem sektorju je vedno precej pridobil v primerjavi z Britancem. Dva kroga kasneje je za rumene zastave poskrbel Nikita Mazepin, ki se je na kratko zavrtel, a nato lahko nadaljeval z vožnjo.

V 31. krogu je Lance Stroll, edini, ki je dirko začel na pnevmatikah trde zmesi, trčil v varnostno ogrado, po tem, ko mu je prebilo zadnjo desno pnevmatiko in je na ravnini pri visoki hitrosti izgubil nadzor nad dirkalnikom. Deli dirkalnika so se razleteli po cestišču, zato je na stezo zapeljal varnostni avto. Kanadčan je bil po hudem trku sicer pretresen, a nepoškodovan.

Štiri kroge kasneje je pod fazo varnostnega avta v bokse zapeljal Mick Schumacher. Mehaniki so mu pri postanku slabo privili sprednje levo kolo, a so svojo napako popravili, še preden je Nemec zapustil bokse. Po odhodu varnostnega avta s steze je Verstappen brez težav obranil vodstvo, za njim pa je prav tako suvereno vozil Perez in vse je kazalo na dvojno slavje Red Bulla. Za Hamiltonom je odlično dirko peljal Sebastian Vettel, ki je v zavoju 1 najprej prehitel Leclerca, nato pa še Gaslyja.

Vse je kazalo, da bomo doživeli bolj ali manj dolgočasen konec dirke, dokler ni enaka usoda kot Strolla doletela tudi vodilnega Verstappna, ki je zaradi počene zadnje desne pnevmatike trčil v varnostno ogrado pri visoki hitrosti. Nizozemčeva nesreča je pomenila rdečo zastavo in ponovni start, na katerega je bilo potrebno počakati skoraj pol ure.

Pri ponovnem startu se je sumljivo kadilo z zavor Hamiltonovega dirkalnika, a Britanec je odlično startal in bil pred prvim ovinkom poravnan z Mehičanom, a očitno zaviral prepozno (ali pa je bilo res kaj narobe z zavorami) in se odpeljal naravnost ter ostal brez točk. Sergio Perez je po dramatičnem zaključku slavil svojo drugo zmago v F1, pred Vettlom in Gaslyjem.

Rezultati – VN Azerbajdžana

BELGIJA za dirko v SPAJU dovoljuje vstop 75.000 gledalcem

VN AZERBAJDŽANA, izjave po dirki: Srečen sem, toda bil sem blizu odstopa